неділя, 22 березня 2015 16:50

Путіну не складе проблем захопити Маріуполь – експерт

Путіну не складе проблем захопити Маріуполь – експерт
Фото: ЕРА

Російського президента Володимира Путіна зупинить тільки значні втрати російської армії. Про це у коментарі Gazeta.ua розповів експерт із питань міжнародної безпеки Григорій Перепелиця.

"Порошенко, фактично, позбавив наші підрозділи протитанкових засобів, відвівши артилерійські системи на 30 кілометрів. Крім цього, вона знаходиться у відкритому полі. Відповідно, противник її попалить "ураганами" та "смерчами". У наших військових достатньо слабі засоби, крім РПГ, щоб знищувати російські танки. Тому їх танки роздавлять оборону і підуть в глиб території. Можливо, навіть, взявши Маріуполь в котел, як свого часу німці взяли у блокаду Ленінград. Для Путіна не складає проблем захопити Маріуполь. Без вогневої підтримки наші бійці довго не утримають оборону", – вважає експерт.

Він зазначив, що Путіна може зупинити тільки "нанесення потужних контрударів і попереджувальних по скупченню російських військ". Експерт додав, що вище військово-політичне керівництво допускає стратегічних прорахунків.

"У нас фронт підпорядкований інтересам дипломатії, а під час війни, як правило, відбувається навпаки. Тому що дипломатія забезпечує перемогу на фронті. Росіяни мислять по класиці ведення війни – дипломатичний фронт повинен бути підпорядкований військовому. А ми зупинили вогонь заради того, щоб дотримуватися мінських угод. Відвели техніку, піднімаємо руки і нічого не робимо. Віддаємо військову перевагу противнику. А якщо так відбувається, то, що можуть зробити дипломати? Тому Росія отримує перевагу на дипломатичному фронті", – зазначив Перепелиця.

Він підкреслив, що треба звільняти воєнно-політичне керівництво.

"У нас проблема у верхівці. Треба шукати верховного головнокомандувача і звільняти левову частину генералів. Тому що генеральський корпус складається з генералів-комерсантів та генералів-миротворців. На жаль, немає бойових генералів-полководців. Наші генерали не призначенні для ведення війни. Вони вміють продавати зброю, полігони. Бачимо по Іловайську та Дебальцеве, що не можуть організувати оборону, сформулювати якусь операцію, план бойових дій. Генштаб потребує корінних змін. Якщо там 5-10 відсотків здібних генералів є, то це дуже добре", – розповів Перепелиця.

Нагадаємо, що раніше експерт зазначав, що ближче до квітня слід очікувати наступ на Маріуполь. Зазначимо, що 20 березня секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що Росія готується до нової масштабної військової операції на Донбасі.

Зараз ви читаєте новину «Путіну не складе проблем захопити Маріуполь – експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути