неділя, 24 травня 2015 16:15

Путін зупинився на Донбасі, далі не піде - Піонтковський

Путін зупинився на Донбасі, далі не піде - Піонтковський
Андрій Піонтковський. Фото: ru.krymr.com

Найближчим часом наступу путінських військ на Донбасі не буде. Президент РФ військову силу накопичує там для тиску на Захід.

Таку думку висловив політолог і публіцист Андрій Піонтковський в інтерв'ю "Апострофу".

"Накопичення російських військ йде. Різке збільшення російського військового бюджету фіксується. Але переважаючою тактикою на сьогодні є тиск на Київ через наживку збереження "територіальної цілісності" Україна. А демонстрація військових можливостей є паралельним шантажем. Причому не стільки Україна, скільки її західних партнерів: "Ось давайте допоможіть нам чинити тиск на Київ, щоб той погодився на нашу інтерпретацію мінських угод, а інакше можлива військова ескалація". Ваші західні партнери цього, природно, не хочуть. У разі ескалації їм доведеться надавати більш серйозну допомогу Україні. А цього вони всіляко хочуть уникнути", - пояснив він.

На думку експерта, найближчим часом вірогідність ескалації ситуації на Донбасі невисока.

"Як мінімум, до вирішення в Європейському союзі питання про продовження або непродовження санкцій. Зараз Москва проголосила політику так званого нового мирного співіснування із Заходом. Вона дуже відверто сформульована в свого роду настановної статті Лук'янова (Федора Лук'янова, прокремлівського російського журналіста.- ред.) від 16 квітня в "Moscow Times": "Putin wants peaceful coexistence with the West". Цікаво, що ключові положення цієї статті були опущені в її російській перекладі. Тобто російська громадськість як би не повинна про них знати. Це пряме звернення до Заходу, в якому Лук'янов прямо визнає, що подальша військова ескалація для Росії була б, як він пише, "dangerous and extremely expensive" (небезпечною і надзвичайно затратной.- ред.). Він пропонує Заходу таку угоду: і Крим наш, і над Лугандонією ми зберігаємо свій вплив, але далі ми не підемо", - розповів Піонтковський.

За його словами це надзвичайно сподобалося Заходу.

"Реакцією на це мирне співіснування був "фантастичний" візит Керрі (Джона Керрі, державного секретаря США у Сочі.- ред.), на який він сам напросився, про що з великим задоволенням писала російська преса. Там, на прес-конференції, він радісно підтакував Лаврову, погрожував пальчиком Порошенко, слово "Крим" жодного разу не вимовив. Загалом, він поводився так, як би хотілося Москві в цих параметрах нового мирного співіснування. Так що на сьогоднішньому порядку денному - мирний наступ одночасно з демонстрацією сили, "якщо не відповісте на наші мирні устремління, може послідувати подальша ескалація конфлікту", - додав російський політолог.

Зараз ви читаєте новину «Путін зупинився на Донбасі, далі не піде - Піонтковський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути