четвер, 30 липня 2015 12:30

Путін опинився у неприємній ситуації з "Боїнгом" - Рибачук

Путін опинився у неприємній ситуації з "Боїнгом" - Рибачук
Reuters

Питання міжнародного трибуналу щодо збитого над Донбасом "Боїнгу" можуть розглянути на Генеральній Асамблеї ООН.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав колишній віце-прем'єр Олег Рибачук.

"Світовій спільноті потрібно далі розвивати цю тему. Є позиція і нашого МЗС і представників США, Австралії, Нідерландів в ООН про те, що злочинці мають бути покарані. Які є технічні можливості?

Один із варіантів - це винесення питання на Генеральну Асамблею Ради ООН, щоб просто продемонструвати усьому світу, що пройшли дебати. Щоб російський представник крутився, як вуж на пательні, пояснюючи якого біса Росія виступає проти, коли вона ж переконує, що це зробила "хунта" в Україні", - пояснив експерт.

Іншим варіантом, на переконання Рибачука, може бути міжнародний суд за юрисдикцією Нідерландів. "Але за підтримки світової спільноти. Таке було, коли лівійці збили літак на території Шотландії. Тоді суд проходив під юрисдикцією Шотландії, але насправді це було щось аналогічне кримінальному міжнародному суду. І через 10 років Лівія була змушена визнати, що це були її терористи", - зазначив екс-віце-прем'єр.

"Зрозуміло, що Нідерланди не зупиняться через ментальність. У них національна риса - вони терпіти не можуть, коли хтось великий намагається на них тиснути. Чи то США, чи то Китай, чи Росія. Найкращі захисники і адвокати - це нідерландці. Зараз для них є абсолютно принциповим питання довести справу до суду і притягнути винних до відповідальності", - додав Рибачук.

За його словами, Кремлю не вдасться затягувати справу навколо трибуналу.

"Це як "Шагренева шкіра" для Путіна. Вона буде висихати на його очах. Він має кожен день слідкувати за цим процесом. Тут зрозуміло, що без особистого дозволу президента Росії ракета не була би запущена. Він же головнокомандувач. Тому ситуація для Путіна дуже неприємна", - зауважив експерт.

Також Рибачук вважає, що зараз Росія "горить в очах усього світу, недолуго намагаючись виправдовуватись".

Нагадаємо, що Рада безпеки ООН не змогла ухвалити резолюцію про створення міжнародного трибуналу для розслідування катастрофи пасажирського літака малазійських авіаліній Boeing 777 (рейс MH17) 17 липня 2014. Ухвалення резолюції зірвала Росія, яка єдина проголосувала проти. Крім того 3 учасники утрималися від голосування. За було віддано 11 голосів.

 
Зараз ви читаєте новину «Путін опинився у неприємній ситуації з "Боїнгом" - Рибачук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути