середа, 12 серпня 2015 10:44

Путін хоче "законсервувати" конфлікт - Маломуж

Путін хоче "законсервувати" конфлікт - Маломуж
Reuters

Україні потрібно виходити на новий формат переговорів у врегулюванні конфлікту на Донбасі.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав екс-керівник Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж.

"Формат Мінських домовленостей не є ефективним. Немає чіткого механізму, як припинити вогонь, відвести техніку, контролю за цим. Немає потужних груп моніторингу", - зауважив експерт.

За його словами, президент Росії Володимир Путін хоче "законсервувати" конфлікт.

"Він настоює на своєму - поступовій консервації конфлікту, проведення виборів на умовах бойовиків, виділення усіх територій в окремі одиниці, які будуть фактично підконтрольні Росії", - пояснив Маломуж.

Експерт вважає, що Москва таким чином хоче продовжити дестабілізацію ситуації в Україні.  "Це є стратегія Путіна. Тому після останніх мінських зустрічей Росія застосувала всі засоби, аби зірвати домовленості і звинуватити у цьому Україну. РФ проводить комбінацію, щоб постійно викликати зворотній вогонь з нашого боку, цинічно запрошуючи представників ОБСЄ для фіксації", - сказав він.

Колишній керівник розвідки припускає, що терористи посилять атаки.

"Активізація бойовиків на всіх напрямках у ці дні буде поширюватись секторально, і не тільки у Старогнатівці. Вони будуть вдаватись до розширення зони вогню, повернення техніки. І знову можуть бути фронтальні, масові конфлікти з жертвами", - зауважив Маломуж.

За його словами, конфлікт на Донбасі триватиме до того часу, поки Україна не вийде на новий міжнародний формат. "Потрібно вийти на потужний формат "великої сімки", а то і "двадцятки", зважаючи на глобальні проблеми світу. Зараз йде "холодна війна", ядерне нагнітання. Але корінь, "гаряча точка" знаходиться в Україні. І це повинно спонукати країни "великої сімки" до реагування на загрози. Треба зібратися у Женеві, Гельсінкі чи у Відні. Повинна бути місія за участі перших осіб, зокрема України і Росії", - зазначив він.

На думку експерта, потрібна конкретна "дорожня карта" по Україні. "Але під контролем потужних країн, які визначають на 90% безпеку світу. У Росії альтернатив немає. Бо вона критично залежна від усіх проблем", - пояснив Маломуж.

Зараз ви читаєте новину «Путін хоче "законсервувати" конфлікт - Маломуж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути