Ексклюзиви
вівторок, 21 квітня 2015 12:44

Провести приватизацію без росіян не вдасться - політолог

Провести приватизацію без росіян не вдасться - політолог
Фото: joinfo.ua

 Кожне українське підприємство, яке є в переліку на приватизацію, цікаве російським інвесторам. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Тарас Загородній.

"Росія наразі - під санкціями. Тому російський капітал зацікавлений легалізуватися в Європі через Україну. Для них зараз це найкращий шлях. Росіян, а також усіх, хто має стосунок до виробництва добрив, давно цікавить Одеський припортовий завод. Він потрібен, щоб отримати контроль над українським ринком і монополізувати його. Що стосується наших гравців, то Одеський припортовий цікавий Фірташу, а також групі "Приват. Я не виключаю, що у нас з'являться і китайські інвестори", - сказав експерт.

Також Загородній розкритикував ідею щодо недопущення російських інвесторів до участі у приватизаційних торгах.

"Не уявляю як пан міністр економічного розвитку і торгівлі не допустить на український ринок російський капітал. Як він це зробить? Всі російські компанії давно інтегровані в глобальний світ. Наприклад, Газпром володіє якоюсь кампанією. Має портфельні інвестиції та своїх людей у раді директорів, припустимо якоїсь німецької корпорації, які вже обмінялися активами. Фактично ця корпорація вже є партнером Газпрому. Вона купує наше підприємство. Формально воно німецьке, але вже знаходиться під впливом росіян", - пояснив експерт.

Він також критично оцінив роботу міністра економічного розвитку і торгівлі Абромавічуса.

"Він не говорить про те, як будуть розширюватися ринки збутів наших товарів? Як захистити наші ринки від європейських виробників, які зайдуть з наступного року і просто все "розкатають". Тобто це фактично агент, який створює робочі місця для своїх друзів інвест-банкірів", - вважає експерт.

Нагадаємо, що уряд найближчим часом планує масштабний продаж державних підприємств. Однак, за словами міністра економічного розвитку і торгівлі України Айвараса Абромавичуса, російські інвестори не будуть допущені до цих торгів. "Якщо ми почнемо широкомасштабну приватизацію, то, звичайно, потрібно зробити нормальне роуд-шоу, тобто показати те, що ми маємо, і запросити західних інвесторів. Російським інвесторам ми не дозволимо купувати активи, тому географію потрібно розширювати", - сказав глава Мінекономіки.

На продаж планують виставити, зокрема, ДП "Укрспирт", ПАТ "Центренерго" та Одеський припортовий завод. Повний список підприємств, що підлягають приватизації, пройшов розгляд в урядовому комітеті й незабаром буде оприлюднений.

Зараз ви читаєте новину «Провести приватизацію без росіян не вдасться - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути