Ексклюзиви
вівторок, 03 березня 2015 16:18

Про відставку Яценюка можна говорити за півроку — економіст

Про відставку Яценюка можна говорити за півроку — економіст

Від уряду Арсенія Яценюка очікували економічної справедливості: коли б заможні люди сплачували за менш заможних зі своїх статків. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав економіст Олексій Лупоносов, оцінюючи 100 днів роботи уряду.

"Всі очікували від уряду Яценюка справедливої податкової реформи. Коли б той, хто отримує більше коштів і статків сплачуватиме більше. А той, хто отримує менше матиме якусь субвенцію чи субсидію. Проте очевидно, що сьогодні ніхто не збирається розкуркулювати олігархів. На це нам вказують навіть європейські парламентарі. Водночас податки почали знімати з пенсіонерів", - каже експерт.

На його думку, Кабміну варто було б провести ревізію усіх боргів. "Адже за часів Януковича у нас брали борги під гарантію уряду. Наприклад, якийсь олігарх від ПР отримав кредит на своє підприємство. Проте замість заводу створив собі маленьке Межигір'я. То можливо потрібно забрати його і сплатити борг, а не робити це за рахунок пенсіонера? Ось це є головним", - каже Лупонос.

Він зауважує, що кредит МВФ, на який сподівається уряд, буде спрямований на погашення наявних зовнішніх боргів і відсотків. "Проте цих коштів не вистачить на стримування курсу долара чи на соціальні витрати та програми", - переконаний економіст.

Він вважає, що Яценюку потрібно просити фінансову допомогу в іноземних держав, а не кредити.

"Яценюку потрібно дати ще півроку. За цей час він повинен звернутися до країн ЄС чи США з проханням про фінансову допомогу, а не кредитування. Ми повинні вчинити так як Греція, яка звернулася саме по допомогу. Зараз їй роблять реструктуризацію, списують борги. Друге — за ці півроку прем'єр має зробити так, щоб олігархи почали ділитися своїми надприбутками. Якщо цього не буде, то за шість місяців з Яценюком потрібно буде прощатися", - вважає експерт.

Нагадаємо, учора Верховна Рада з п'ятої спроби підтримала зміни до бюджету щодо пенсійного забезпечення запропоновані Кабміном. Таким чином парламентарі до 1 січня 2016 року обмежила на 15% пенсії працюючим пенсіонерам. На прийняті законопроекту наполягав прем'єр Арсеній Яценюк. Він сказав, що пішов на всі компроміси і умови, які ставили депутати щодо цього законопроекту.

Зараз ви читаєте новину «Про відставку Яценюка можна говорити за півроку — економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути