понеділок, 21 листопада 2016 19:11

Приватизація шахт – найефективніший шлях порятунку вугільної галузі - Кропачов

Приватизація шахт – найефективніший шлях порятунку вугільної галузі - Кропачов

В Україні 80% усіх виробничих фондів вугільних шахт перебувають у катастрофічному стані та непридатні до використання, а самі державні вугільні підприємства використовуються неефективно. Про це в ефірі телеканалу NewsOne заявив експерт з питань енергетики Віталій Кропачов.

На думку профільного експерта, найефективніший шлях для відродження вуглевидобувної галузі – це приватизація усіх державних підприємств, які за останні 2,5 року опинилися у скрутній ситуації через неефективне керівництво. "Я бачу єдиний вихід із ситуації, що скалалася у вугільній газузі, – це приватизація шахт. Але приватизація зважена, соціально підтверджена. Щоб у нас не лишилося на наших територіях проблем із людьми. Вугілля ще чимало років буде необхідне Україні, теплові генерації працюватимуть. Звісно, будуть альтернативні джерела енергії, але вугілля та люди залишаться на своїх місцях", – наголосив Віталй Кропачов, відповідаючи на запитання ведучого Дмитра Носикова про шляхи виводу вугільної галузі з кризи.

За словами експерта, є певна недовіра до процесу приватизації, але він не бачить іншого шляху, як зберегти галузь і робочі місця шахтарів. "Це пов'язано із тим, що шахти, які приватизували (або брали в концесію чи в оренду), були в дуже гарному стані. Нинішні ж шахти перебувають в не дуже гарному стані. Але іншого виходу в нас немає", – додав Кропачов і зазначив, що в Україні є приватизовані шахти, які показують позитивний результат.

У тому, що держава сьогодні не є ефективним власником підприємств, переконана і керівник Центру Балто-Чорноморських досліджень Ірина Верещук. Експерт навела приклад Польщі, де кілька років тому були схожі проблеми у вуглевидобувній галузі. "Державі не потрібно жаліти шахтарів. Вони нормальні здорові люди, які готові на себе заробляти. Якщо шахта неприбуткова, має застаріле обладнання і раціонально її неможливо витягнути на беззбитковий рівень, то до таких шахт треба застосовувати інструменти – або їх ліквідовувати, або перепрофільовувати людей, шукати соціальні програми", – сказала в ефірі Верещук.

За її словами, вона виступає за комплексний підхід до вирішення проблеми неприбуткових шахт і працевлаштування шахтарів. "Звичайно, приватизація шахт потрібна, і виходити з цього стану потрібно. Можливо, і через реструктуризацію", – заявила Ірина Верещук і поскаржилася на невисокий рівень менеджменту державних вугільних підприємств.

Альтернативну пропозицію щодо виходу із кризової ситуації в галузі запропонував керівник Центр моніторингу ринку праці Олексій Зволинський, який близько 5 років шукає шляхи реструктуризації шахт та реалізації програми соціалізації та працевлаштування шахтарів. На його переконання, Україні потрібно поступово закривати збиткові вугільні шахти та перетворювати ці території на індустріальні парки.

"Процес закриття шахт і скорочення частки вугільної генерації тривалий. І ми перебуваємо на початку шляху. Але ні в кого немає розуміння, як це потрібно робити. І щоб все це запрацювало в Україні, треба створити успішний приклад", – наголосив пан Зволинський. За його словами, сьогодні зрозуміло, скільки в Україні є шахт, які вони мають показники видобутку та прибутковості, а також скільки людей на них працюють.

На думку ж пана Кропачова, говорити про відмову від теплової вугільної генерації і тотальне звільнення шахтарів сьогодні зарано, адже треба запропонувати людям альтернативу. "Сьогодні ми не маємо того, чого хочемо. Але хочемо зламати те, що маємо. Ми маємо розуміти, що усі наші дії повинні базуватися на тому, що має з'явитися стратегія енергобезпеки країни. Це найголовніше, що ми повинні мати на увазі", – переконаний експерт у галузі енергетики Віталій Кропачов.

Зараз ви читаєте новину «Приватизація шахт – найефективніший шлях порятунку вугільної галузі - Кропачов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути