Ексклюзиви
четвер, 16 жовтня 2014 17:31

Прихильність до націоналістичних партій може збільшитися перед виборами - соціолог

Прихильність до націоналістичних партій може збільшитися перед виборами - соціолог

До восьми партій можуть пройти до Верховної Ради на парламентських виборах 26 жовтня. Такі дані показало опитування, проведене Українським інститутом соціальних досліджень спільно із Центром "Соціальний моніторинг".

"У президентського "Блоку Петра Порошенка" останнім часом трошки знизилася підтримка виборців. Бо на арену вийшло багато різних партій. Опитування показало, що за нього віддадуть свій голос 35,1 відсотків виборців. За "Радикальну партію" Ляшка — 11,3, "Народний Фронт" - 9,14, "Батьківщину" - 6,6, "Опозиційний блок" - 6,5. За "Свободу" проголосують 6,3, - говорить Ольга Балакірєва, голова правління Українського інституту соціальних досліджень імені Олександра Яременка.

Опитування проводили з 4 по 10 жовтня в усіх областях України. На Луганщині та Донеччині опитали жителів територій, підконтрольних українській владі. Відповідь дали 2008 респондентів через інтерв'ю на дому.

"Більше довіряти виборці стали "Свободі", "Батьківщині". Події у Верховній Раді 14 жовтня (коли депутати не ухвалили розгляд питань про статус ОУН-УПА і заборону комуністичної ідеології – ред.) може вплинути на виборців правих партій – які захочуть, щоб у парламенті були сили, які опікуються цими питаннями. Наше дослідження показує, що є партії, які втратили прихильників. Наприклад "Громадянська позиція" і комуністи втрачають шанс подолання бар'єру в 5 відсотки", - продовжує Ольга Балакірєва.

Крім того, соціологічне опитування показало і ставлення українців до Петра Порошенка і до уряду. Позитивно оцінюють роботу президента 61% опитаних, негативно — 35, не визначилися - 4. Щодо роботи Арсенія Яценюка на посаді прем'єр-міністра, то як позитивну її оцінили 53% респондентів, 42 - як негативну, 5 - не визначилися із відповіддю.

"Якщо говорити про довіру українського суспільства до інших структур, не політичних, то, наприклад, лише 23 відсотки опитаних довіряють Національному банку України, а не довіряють - 63. Посадовим чиновникам Євросоюзу, приміром, довіряє тільки 40 відсотків проти 45, що висловили недовіру. Ті ж 40 відсотків довіряють НАТО проти 46. До влади Російської Фередації довіру мають лише 5 відсотків українців. Не довіряють 85", - говорить соціолог.

Дізнаються про суспільно-політичні події українці найчастіше із загальноукраїнського телебачення, розповідає Директор центру "Соціальний моніторинг" Дмитро Дмитрук.

"90 відсотків населення дивляться телебачення — загальноукраїнські канали. І 61,5 відсоток назвав його основним джерелом отримання інформації про події на суспільному та політичному просторі. Другим найпоширенішим джерелом є друзі та родичі — 61,4. Така ж кількість отримує інформацію з місцевого, регіонального телебачення. Варто зазначити, що зріс рівень зацікавленості до інтернету і соцмереж. Звичайно, тут є вікова градація — переважно, йдеться про молодь. Як джерела інформації 24 відсотки опитаних обирають для себе соцмережі, 38,1 - інтернет-сайти", - додає Дмитро Дмитрук.

Зараз ви читаєте новину «Прихильність до націоналістичних партій може збільшитися перед виборами - соціолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути