Ексклюзиви
пʼятниця, 31 січня 2014 12:46

Правоохоронці та найманці діють жорстокіше, ніж окупанти — правозахисник

Правоохоронці та найманці діють жорстокіше, ніж окупанти — правозахисник
Євген Захаров. Фото: www.radiosvoboda.org

Співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров вважає викрадення, катування і вбивства активістів Майдану злочинами проти людяності.

Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua

"Викрадення, катування і вбивства активістів Майдану варто кваліфікувати як злочини проти людяності, - зазначає правозахисник. - В Україні досі не було такого масового переслідування громадян за політичними мотивами. Тим, хто зазнав катувань від "беркутівців" та "ескадронів смерті", слід подавати заяви до прокуратури. Чинний Кримінальний кодекс передбачає покарання за такі речі. Дехто вважає, що звертатися до прокуратури не треба, бо це легітимізує українську владу. Але іншого виходу нема. Якщо органи прокуратури проявлять бездіяльність, то це буде ще одним свідченням того, що цю владу слід змінити. Крім того, в таких випадках у громадян буде можливість звернутися до Європейського суду з прав людини. Такі заяви розглядатимуть за пришвидшеною процедурою".

На думку фахівця, українці не можуть звертатися до Гаазького кримінального суду, який розглядає військові злочини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Франція та Польща пообіцяли Україні підтримку на шляху до ЄС

"Покарати винуватців злочинів проти активістів Майдану в Гаазькому трибуналі неможливо, оскільки Україна не є учасником Римського статуту. Вона намагалася приєднатися до цього документу, був навіть ухвалений закон про ратифікацію, але виявилося, що в нашій Конституції є неузгодженості зі Статутом. Їх не усунули, тому українці не можуть звертатися до Гаазького суду" - каже експерт.

На його думку, закон про амністію не є правовим актом.

"Ухвалений закон про амністію дуже далекий від права, - переконаний фахівець. - Правоохоронці спочатку беруть заручників, а потім хочуть обміняти їх на припинення протестів. Причому затримують часто зовсім невинних людей і ще й звинувачують їх у масових заворушеннях. Тому суспільство саме зробило висновок щодо можновладців, захоплюючи адмінбудівлі на заході і в центрі країни. Цим самим показало, що воно вважає владу нелегітимною".

З такою владою перемовини вести важко, зауважує правозахисник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Харкові у вікно друкарні, яка виготовляє листівки для Майдану, кинули "коктейль Молотова"

"Хіба можна повірити в те, що усіх заручників випустять, коли мітингувальники розблокують будівлі? Янукович поки що не підписує скасування законів від 16 січня, і людей продовжують судити по них. Влада діє нахабно і брутально. Беркутівці стріляють по людях прицільно, щоб позбавити зору. Викрадають активістів, палять їхні машини. У Харкові підпалили друкарню, в якій друкували листівки для Майдану. Правоохоронці та найманці діють жорстокіше, ніж окупанти", - підсумовує Захаров.

Зараз ви читаєте новину «Правоохоронці та найманці діють жорстокіше, ніж окупанти — правозахисник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути