середа, 01 липня 2015 15:30

Порошенко у прямому ефірі презентує зміни в Конституцію (онлайн)

Порошенко у прямому ефірі презентує зміни в Конституцію (онлайн)

Сьогодні президент України Петро Порошенко презентує проект змін до Конституції України у частині децентралізації.

 

Нагадаємо, що члени Конституційної комісії 26 червня підтримали проект змін до Конституції щодо децентралізації місцевого самоврядування.

Венеціанська комісія позитивно оцінила зміни в Конституцію України в частині децентралізації.

В документі наголошується, що пропоновані зміни до Конституції в частині децентралізації в значній мірі сумісні з Європейською хартією місцевого самоврядування. В комісії особливо вітали скасування наглядових повноважень Генерального прокурора, а також статтю про місцеве фінансування.

При цьому Венеціанська комісія вважає за необхідне дві важливі зміни: президент повинен мати повноваження звільняти старост за рекомендацією Кабміну; в закон має бути додано положення про можливість створення декількох категорій адміністративно-територіальних одиниць або утворень в межах адміністративних/ територіальних одиниць.

Як відомо, 11 пункт комплексу з виконання мінських угод передбачає "децентралізацію (з урахуванням особливостей окремих районів Донецької та Луганської областей, узгоджених з представниками цих районів), а також прийняття постійного законодавства про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей".

Сепаратисти зі збройного угруповання "ДНР", визнаного в Україні терористичним, розкритикували проект змін до Конституції України, зокрема, в галузі децентралізації влади.

Як заявив один із ватажків "ДНР" Андрій Пургін, пропоновані зміни "не мають ніякого стосунку до Комплексу заходів від 12 лютого".

Зараз ви читаєте новину «Порошенко у прямому ефірі презентує зміни в Конституцію (онлайн)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути