Ексклюзиви
середа, 28 січня 2015 18:13

Порошенко показав Путіну на карті Донбасу, куди мають відійти війська

Президент України Петро Порошенко запропонував президенту Росії у листі від 25 січня провести консультації тристоронньої контактної групи, припинити вогонь і виконувати інші пункти мінських домовленостей.

Копію самого листа опублікувало видання ZN.ua разом із мапою, яка додається до листа.

Автор: ZN.UA
 
Автор: ZN.UA
 
 
У листі Порошенко запевняє, що Україна – за повне виконання Мінських домовленостей, включаючи відведення важкої техніки від "лінії зіткнення", закріпленої в мінському Меморандумі 19 вересня 2014 року.

Те, що російська сторона наполягала на тому ж, може стати відправною точкою для "якнайшвидшої деескалації ситуації в окремих районах Донецької і Луганської областей, починаючи з ефективного забезпечення режиму негайного припинення вогню", наголошує президент України.

"У цьому зв'язку, вважаю вкрай важливим, щоб у ньому було враховано створення демілітаризованих зон, а також відображено чіткі кроки щодо фіксації лінії зіткнення і повернення сторін на визначені Мінським Меморандумом рубежі під постійним моніторингом Організації з безпеки і співпраці в Європі", - написав Порошенко Путіну.

"Доцільно вже найближчим часом провести консультації Тристоронньої контактної групи", - говориться також у листі.

Порошенко зазначив, що обстріл Маріуполя бойовиками, "підтверджений висновками Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ" і жертви серед мирних громадян вимагають невідкладно поновити режим припинення вогню й почати реалізовувати мінські угоди.

"Користуючись наданою можливістю", Порошенко знову попросив Путіна звільнити з російського СІЗО громадянку України, депутата й льотчицю Надію Савченко "через погіршення стану її здоров'я".

"На мій погляд, такий крок став би важливим актом гуманітарного характеру", - завершує лист Порошенко.

До листа Порошенка додано мапу, на якій позначено лінію розмежування протиборчих сторін на Донбасі станом на 19 вересня 2014 року.
Автор: ZN.UA
 
 
Однак за час "перемир'я", з 5 вересня, бойовики значно просунулися на захід: за офіційними оцінками, бойовики захопили понад 550 кв.км. Тому "фактична" лінія до середини січня суттєво відрізняється від вересневої не на користь України.
Автор: ZN.UA
 
Нагадаємо, 15 січня, Путін направив Порошенку лист, у якому пропонував почати відведення важкої техніки, виходячи з фактичного проходження лінії зіткнення. МЗС РФ тоді заявив, що Порошенко не відповів на план Путіна.
Зараз ви читаєте новину «Порошенко показав Путіну на карті Донбасу, куди мають відійти війська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути