середа, 30 березня 2016 13:28

"Порошенко ніколи не дозволить собі втратити контроль над ГПУ", - екс-прокурор

"Порошенко ніколи не дозволить собі втратити контроль над ГПУ", - екс-прокурор
Сергій Іванов Фото: video.mediasapiens.ua

Наказ про звільнення Давіда Сакварелідзе з посади заступника генпрокурора, прокурора Одеської області незаконний. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів колишній прокурор з Луганська Сергій Іванов.

Чому звільнили Давіда Сакварелідзе?

- Через конфлікт з Шокіним та з системою, яку той уособлює. Вона відштовхує людей, які не грають за її правилами. У цій ситуації немає жодного законного чи номенклатурного підґрунтя. Шокін поставив власні амбіції та образи вище інтересів держави і конституційних повноважень. Всі звинувачення "притягнуті за вуха". Наказ про звільнення незаконний та злочинний. Сакварелідзе як громадянин України має конституційне право на захист власної думки, навіть шляхом мирного мітингу.

Чи було це рішення узгоджене з президентом?

- Безперечно. Президент контролює дії Шокіна. Це компроміс. Порошенко, звільнивши його, формально виконав вимоги Заходу. Але перед тим Шокін звільнив Давіда. Багато буде залежати від того, хто стане новим генпрокурором. Сакварелідзе не тяжіє працювати в цій системі. Можливо, піде в політику. Важко щось змінити в країні поза нею.

З якою політичною силою?

- Напевно, братиме участь у політичному проекті Саакашвілі. Звісно, Міхеіл не демократ. Авторитарний керманич. Можливо, Україні такий і потрібний. Хоча, не впевнений, що саме він.

Але не варто ототожнювати Сакварелідзе з Саакашвілі. Це різні люди. До Давіда претензій немає. Він сміливий. Дивуюся, як його взагалі не вбили. Хочу вірити, що не зміниться. Кожна партія має багато ланок. Сакварелідзе буде поміркованим і врівноважуватиме всю команду Саакашвілі.

Чи свідчить звільнення Сакварелідзе про конфлікт між Міхеілом Саакашвілі і Петром Порошенком?

- Просто чергова бійка. Саакашвілі хоче владу, потужного представництва в парламенті для відстоювання власних світоглядних позицій. Міхеіл політик, прагне контролю над ресурсами та силовими органами.

На жаль, в Україні немає потужного політичного гравця, який був би здатний змагатися з Порошенком. "Єврооптимісти" не в змозі. Люди з оточення президента цинічно звинувачують у всіх бідах Яценюка. Але у нього три міністри, а у Порошенка одинадцять і дві силові структури. Сподіваюся, скоро знайдуть сили і заручаться підтримкою громадянського суспільства.

Коли у країні війна і частина території окупована, варто було б зосередитися на тому, як це зупинити і повернути території, а не на політичних чварах. Усю відповідальність за ситуацію у країні покладаю на Порошенка. Як гарант Конституції, він не дотримався жодної з обіцянок. Зруйнував ідею національної революції. Після розстрілів створив фракцію з "регіоналами". Він призначав всіх прокурорів, які нищили докази у справах щодо злочинів "сім'ї Януковича". Це зрада з боку Порошенка і його оточення. Якщо президент стає на заваді розвитку суспільства, він має піти у відставку. Порошенка затягує у болото. Скоро опиниться у такому становищі, як Янукович. Проблема наших політиків — не вміють зупинятися, коли потрібно.

Як вплине звільнення Давіда на хід реформ в прокуратурі?

- Залежить від нового генерального прокурора. Але жодних надій щодо нього немає. Буде такий же. Порошенко і його люди ніколи не дозволять собі втратити контроль над Генпрокуратурою.

Чому Сакварелідзе не звільнився сам, як це зробив Віталій Касько?

- Кожен сам обирає. Є певний символізм у наказі про звільнення Давіда. Шокін як людина радянської епохи, який не розслідував жодного кримінального провадження - звільняє за порушення прокурорської етики. Якщо намагання донести свою думку до людей, навіть шляхом мітингу — порушення, що можна говорити про нехтування елементарними нормами закону, вимогами Конституції та Процесуального кодексу. А цих порушень з боку Шокіна багато.

Що вдалося зробити Давіду Сакварелідзе на посаді заступника генпрокурора?

- Створив Генеральну інспекцію. Давід притиснув головних людей Шокіна, схопив "діамантових прокурорів". Вони могли заговорити і про Шокіна, і про Порошенка. Тоді була б низка дивних самогубств та інших цікавих подій.

Не можна зробити реформу прокуратури перестановками людей. Їх треба змінити. Все, що Давіду дали зробити, він зробив. Є питання стосовно неактивних дій щодо високопосадовців з Кабміну. Але йому завадили, відправивши в Одесу.

Чого досягнув в Одесі?

- Рухався у вірному напрямку. Але вплив Саакашвілі був зайвий.

На відмінно відпрацювали справу з розкраданням землі у Затоці. Заарештували мера і посадовців, які цим займалися. Але з іншого боку, не зрозуміла ситуація з "Сьомим кілометром" та у порту. Давід не взірець, але серед прокурорів - один із найкращих і за результатами, і за ставленням до людей.

Сакварелідзе відіграв роль лакмусового папірця. Тепер бачимо, чого варті всі в Генпрокуратурі та депутати, які написали лист, щоб його звільнили. Всі буцімто демократичні, позафракційні, нардепи від Порошенка та Коломойського — єдині. Їх не влаштовує людина, на яку не можна впливати.

Читайте також: Сакварелідзе може повернутись в ГПУ - блогер

Нагадаємо, генпрокурор Віктор Шокін 29 березня звільнив свого заступника Давіда Сакварелідзе з органів прокуратури. Цьому передував тривалий конфлікт між чиновниками. Сакварелідзе стверджував, що Шокін, перешкоджає розслідувати справу "діамантових прокурорів".

Зараз ви читаєте новину «"Порошенко ніколи не дозволить собі втратити контроль над ГПУ", - екс-прокурор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути