Ексклюзиви
понеділок, 20 лютого 2017 19:50

Порошенко не візьме на себе силовий розгін блокади – політолог

Порошенко не візьме на себе силовий розгін блокади – політолог
Фото: rbc.ua

Президент Петро Порошенко не хоче бути відповідальним у разі силового розгону блокадників. Відповідальність перекладає на поліцію, Нацгвардію чи військово-цивільні адміністрації Донбасу. Про це Gazeta.ua розповів політолог Олександр Кочетков.

"Президент закликав силові структури та військово-цивільні адміністрації вирішити проблему з блокадою. Розгон протестантів на себе він не братиме. Чутливо ставиться до рейтингів. Силове вирішення проблеми може запустити дуже негативні сценарії у країні загалом", – каже політолог.

Один із шляхів вирішення проблеми – запровадження воєнного стану, вважає Кочетков.

"Якби на Донбасі ввели воєнний стан, тоді Ахметов і його структури були б офіційно зобов'язані вирішити цю проблему власним коштом. Або влада має розробити і виконати план щодо енергонезалежності. Також є відповідне рішення РНБО і розпорядження президента 2014 року. Ще тоді треба було вирішити питання енергетичної незалежності від окупованих територій. Його чомусь поки що не виконали. Дивним чином забули. Навіщо приймати нове рішення РНБО, якщо не виконали попереднє", – говорить експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Політолог розказав, що стримує владу від силового розгону блокади на Донбасі

Владі потрібно шукати інші варіанти забезпечення електроенергією, вважає експерт.

"Вже давно потрібно мати диверсифіковані варіанти постачання енергоносіїв. Електростанції можуть працювати не тільки на вугіллі, а й на газі. Може бути і певний гібридний варіант. Є варіанти перерозподілу електричної енергії всередині України. Треба знайти консенсус у суспільстві: в нас або війна, або торгівля. Якщо це наші території, то ми прозоро, чесно по відомій ціні закуповуємо українське вугілля. Або в нас війна. І ми не можемо будь-яким чином підтримувати окупантів".

25 січня ветерани АТО та народні депутати Семен Семенченко, Тарас Пастух та Володимир Парасюк заблокували залізницю між станціями Світланове та Шипілове. А пізніше – ще одну ділянку залізниці на Луганщині. Також учасники блокади перекривають автомобільні шляхи.

Протестанти хочуть припинити торгівлю з окупованими районами Донецької і Луганської областей. Окрім товарів, звідти постачають вугілля.

Уряд запевняє, що доставці вугілля з окупованої території немає альтернативи. А блокада ОРДЛО підриває енергетичну безпеку країни.

15 лютого на позачерговому засіданні Кабмін ввів надзвичайний стан в сфері енергетики України.

Наступного дня президент Петро Порошенко зробив чинним рішення РНБО "Про невідкладні заходи щодо нейтралізації загроз енергетичній безпеці України та посилення захисту критичної інфраструктури" від 16 лютого.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко не візьме на себе силовий розгін блокади – політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути