Ексклюзиви
субота, 20 грудня 2014 19:35

Порошенко не виключає повномасштабного вторгнення Росії

Порошенко не виключає повномасштабного вторгнення Росії
Фото: reuters.com

Президент Петро Порошенко назвав загрозу повномасштабного вторгнення Росії основним викликом безпеці України. Про це він заявив на засіданні РНБО у суботу, повідомляє "Укрінформ".

"Ми робимо максимум, щоб врахувати, в тому числі, і поновлення інтенсивного наступу ворога у будь-який час або повномасштабне вторгнення до нашої країни. Військова загроза зі сходу залишається основним викликом нашій безпеці. Хотів би помилятися, але уроки історії треба вивчати", - наголосив глава держави.

"Рік Вітчизняної війни 2014 року" зробив Україну сильнішою, згуртувавши українців як націю, зазначив президент, однак, за його словами, війна завдала нищівних ударів нашій економіці та бюджету.

"Уявіть собі, що щоденно українським платникам податків, Українській державі операція на сході країни коштує 100 мільйонів гривень", - підкреслив Порошенко.

При цьому потрібно враховувати, що частина економіки була фізично зруйнована, уточнив він, а решта, перебуваючи під контролем бойовиків, припинила виробництво. Президент закликав РНБО враховувати це під час складання рекомендацій до бюджету на наступний рік. Водночас Порошенко підкреслив, що оборона є тією статтею видатків, на якій ми не маємо права економити.

"Ми впевнені, що перший пріоритет існування нашої держави, - це оборона, захист суверенітету і територіальної цілісності. В повній мірі це стосується видатків на оборону", - сказав він.

Глава держави зазначив, що Україну підтримує увесь світ, надаючи допомогу на двосторонній і багатосторонній основі, проте найголовнішими нашими союзниками у справі оборони залишаються Збройні сили України, Національна гвардія, прикордонні війська, СБУ, підрозділи МВС. Зміцнення обороноздатності є предметом загальнонаціонального консенсусу, однак при цьому дуже важливо не виснажувати економіку, залишити потенціал і резерв для її розвитку, підкреслив Порошенко.

"Вперше ми будемо використовувати режим довгострокового кредитування з боку держав-постачальників найнеобхіднішого (озброєння, технологій - Ред.) під державні гарантії", - повідомив президент.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко не виключає повномасштабного вторгнення Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

40

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути