Ексклюзиви
четвер, 23 жовтня 2014 14:36

Порошенко може об'єднатися з Ляшком і Тігіпком - політолог

Порошенко може об'єднатися з Ляшком і Тігіпком - політолог

 Петро Порошенко заявив, що вибори до Верховної Ради 26 жовтня мають пройти чесно і прозоро, і наголосив на важливості невідкладного формування в майбутньому парламенті потужної коаліції демократичних сил.

Тому, як повідомив президент, він поставив перед своєю політичною силою завдання "підготувати проект коаліційної угоди, в якому мають бути вказані чіткі принципи та критерії, для чого створюється коаліція".

"В умовах, коли потрібно рятувати країну таке об'єднання необхідне", - каже в інтерв'ю Gazeta.ua політолог Володимир Бондаренко.

Що стоїть за пропозицією Порошенка?

- Необхідність врятувати країну цих найскладніших умовах. До того ж про таке об'єднання уже попередньо говорили. Зокрема, його підтримує "Народний фронт". На таких же принципах стоїть "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка. У разі свого проходження до парламенту підтримає й "Самопоміч".

Які мають бути основні пункти в коаліційній угоді?

- Розподіл влади повинен відбутися на основі того, скільки відсотків набрала кожна політична сила. Це найважливіше. І якраз ті сили зможуть висувати своїх представників в уряд і ділити комітети. Є ще більш благородний принцип, який варто було б відновити —це коли політична сила, яка набрала менше голосів, бере собі, як було колись із блоком Литвина, найкращий комітет у Верховній Раді. Скажімо, бюджетний. І це буде якраз повага до тих сил, яким було найважче обиратися і в яких майже не було для цього коштів.

Які варіанти коаліції можливі у новому парламенті?

- "Блок Петра Порошенка" може об'єднатися з Радикальною партією Ляшка на противагу олігарху Ігорю Коломойському. Але неможливе об'єднання БПП з представниками бандитської партії Януковича - "Опозиційним блоком". Це б обнулило "Блок Порошенка" в очах виборців.

А з "Сильною Україною" Тігіпка?

- Тут шанси залишаються. Вони ж виступають за поміркованість та відродження економіки. До того представники групи Тігіпка володіють чималою кількістю заводів. І їх потрібно відроджувати. Тому Тігіпко вкрай зацікавлений у співпраці з владою.

За яких умов можлива коаліція Порошенка і "Батьківщини"?

- Якщо без "Батьківщини" "Блоку Порошенка" у поєднанні з його дружніми партіями вистачатиме голосів для прийняття необхідних рішень, то вони не зможуть запропонувати високу посаду Юлії Тимошенко. А крім спікера і керівника уряду, вона ні на що не погодиться. Тоді не виключаю можливості, коли Юлія Тимошенко перейде в опозицію до майбутньої влади Порошенка. Тим паче, що їй не звикати бути його відвертим особистим опонентом.

Чи можлива коаліція поза "Блоком Порошенка"?

- На сьогоднішній день це неможливо. Був випадок, коли Соцпартія йшла в Раду під демократичними гаслами, а потім перейшла в коаліцію з Партією регіонів і після цього зникла з політичної арени. Це навчило багатьох політиків. Тому зараз навряд чи хтось захоче зрадити виборців.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко може об'єднатися з Ляшком і Тігіпком - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути