четвер, 26 листопада 2015 13:57

Порошенко хоче мати ручного генпрокурора — екс-нардеп

Порошенко хоче мати ручного генпрокурора — екс-нардеп
фото: 112.ua

Президент Петро Порошенко хоче посилити свій вплив на Генпрокуратуру. Тому й запропонував позбавити парламент права ініціювати відставку керівника ГПУ. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав колишній народний депутат Тарас Стецьків.

"Порошенкові потрібен ручний генпрокурор. Аби тримати в узді олігархів, як конкурентів своєму бізнесові. Також — депутатські фракції і партії. Для цього й треба такий ручний генпрокурор. Президент робить один в один, як його попередник Янукович. Тільки в того був Пшонка, а в цього — Шокін. Вони навіть зовні подібні", - зазначив він.

За словами екс-нардепа, така ініціатива президента не збере 300 голосів у сесійній залі.

"Порошенко розуміє безперспективність цього задуму. Але так діє, бо вихований системою Кучми. Як політик, як бізнесмен формувався там. Так само як і Ющенко та Янукович. Тому вони й розглядають владу, зокрема генпрокурора, як інструмент збереження своїх впливів, примноження капіталів та знищення конкурентів", - наголосив Стецьків.

Він вважає, що можна було б зробити так, аби Генпрокуратура була менш незалежною від глави держави.

"Генпрокурор має бути однаково залежний по системі противаг від президента і парламенту. Це означає, що глава держави не може призначити і звільнити генпрокурора без згоди Верховної Ради. Тоді генпрокурор дотримуватиметься законів. Керуватися правом, а не вказівками президента. Зараз перекіс в бік глави держави", - додав Стецьків.

Нагадаємо, вчора президент Петро Порошенко вніс у Верховну Раду проект змін до Конституції в частині правосуддя. Там пропонує позбавити парламент права ініціювати відставку генпрокурора. Також хоче призначати його на 6 років.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко хоче мати ручного генпрокурора — екс-нардеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути