Ексклюзиви
четвер, 11 жовтня 2012 16:13

Політологи не рекомендують підвищувати акцизи на дешеві сигарети

Політологи не рекомендують підвищувати акцизи на дешеві сигарети

Наступного тижня одна з "груп впливу" Верховної Ради України в черговий раз спробує протягнути скандальний законопроект № 11284-11285. Документ був розроблений Державною податковою службою і Міністерством фінансів України. Дивно, але ці відомства загорілися ідеєю істотно збільшити акциз на дешеві сигарети при одночасному істотному зменшенні акцизу на дорогу тютюнову продукцію.

Михайло Погребінський, директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології, застерігає владу від необдуманих рішень напередодні виборів: "Звичайно, зараз дві третини громадян вже визначилися, за кого вони голосуватимуть. Ті, хто не визначилися, на вибори вже, швидше за все, не підуть. Проте, я, як експерт, не рекомендував би парламентаріям приймати подібний закон напередодні виборів". Натомість експерт знову пропонує задуматися над вельми специфічною логікою документа, яким пропонується збільшити податкове навантаження на дешеві сигарети при одночасному зменшенні рівня оподаткування дорогої тютюнової продукції.

За оцінками політолога і директора Інституту Глобальних Стратегій Вадима Карасьова, у разі ухвалення, документ боляче вдарить по найбільш соціально активним людям середнього віку - 35-50 років. Політолог відзначає, що парламентарії намагатимуться "доїти" простих громадян, поки в країні не будуть утворені могутні споживчі організації. "Наприклад, на Заході такі союзи споживачів дуже численні і до їхньої думки вимушені прислухатися. Споживачі мають можливість впливати на парламент і на депутатів, не дають їм приймати закони, які можуть вдарити по гаманцях громадян. Широкий розголос в ЗМІ інформації про підвищення акцизів і зростання цін на дешеві сигарети дасть ще один привід не любити владу і критикувати її дії", - підкреслює політолог.

Відзначимо, що акциз – це податок не на виробництво, а на споживання, який включається в ціну товару і оплачується покупцем у момент покупки сигарет. Як же відіб'ється на гаманці небагатого українця ухвалення цих законопроектів? Розрахунки показують, що податкове навантаження, а, отже, і ціна найбільш дешевих фільтрових сигарет, які курять небагаті верстви населення, зросте як мінімум на одну гривню. Парадокс ситуації в тому, що міра ця "дзеркальна". Тому що податки на дорогі сигарети скоротяться.

Не можна сказати, що ця арифметика залишилася таємною для парламентської більшості. Тим паче, що ще 2 жовтня законопроект №11284-11285 був винесений на голосування з грубим порушенням регламенту, в обхід профільного комітету і навіть без роздачі тексту законопроекту сесійному залу. Подібний "нахрап" обурив лідера фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, який зажадав зняти №11284-11285 з розгляду.

За інформацією видання "Комерсант", на засіданні Кабінету міністрів України законопроект був розкритикований і віце-прем'єр-міністром Валерієм Хорошковським, оскільки він був недоопрацьованим і неготовим для розгляду.

Нагадаємо, що на цій же сесії ВР 2 жовтня народні депутати вже проголосували в першому читанні за інший закон про підвищення ставок акцизів на всі (а не тільки недорогі) тютюнові вироби на рівень споживчих цін в 7,9% у 2013 році (автор – н. д. Віталій Хомутиннік, реєстр. №10687). Його підтримали члени профільного комітету, а в залі він набрав 230 голосів.

Зараз ви читаєте новину «Політологи не рекомендують підвищувати акцизи на дешеві сигарети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути