вівторок, 09 лютого 2016 16:27

Політолог розповів, чим загрожує депутатам життя без недоторканості

Політолог розповів, чим загрожує депутатам життя без недоторканості
Парламентарі не хочуть повторити долю Мосійчука, тому навряд чи зніматимуть з себе недоторканість. Фото: zaxid.net

Зняття недоторканості послабить позиції парламенту. Депутати будуть боятися кримінальних переслідувань. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав директор Інституту політичного аналізу та міжнародних досліджень Сергій Толстов.

При цьому політолог вважає перспективи голосування у парламенті низькими.

"Правова держава ще не сформована, депутати будуть побоюватися переслідування за політичними мотивами. Тому й не проголосують за послаблення безпеки. Говорити про це немає сенсу", - каже він.

Якщо недоторканість скасують, у групі ризику будуть депутати усіх фракцій.

"Кримінальне переслідування загрожує не тільки опозиції, але й більшості. Проти депутатів можуть відкрити справу або щоб залякати, або натиснути задля бажаної конфігурації у Верховній Раді. Під найбільшою загрозою фракції "Батьківщина", "Самопоміч", "Народний фронт" та деякі депутати, які хочуть вийти з фракції "Блок Петра Порошенка", - вважає Толстов.

Команді президента, щоб подолати спротив депутатів, доведеться шукати вихід із ситуації. Або пропонуватимуть частково зняти недоторканість.

"Критерії депутатської недоторканості прописані у регламенті. Можуть його змінити. Вкажуть - економічні злочини, насильство не підпадають під захист імунітету. Але навряд чи повністю його відмінять. Не розумію, яким чином депутатський імунітет не дозволяє розслідувати кримінальні злочини? Висуньте обґрунтовані звинувачення, доведіть їх та передавайте до парламенту. Якщо особа винна, депутати проголосують. Справа Мосійчука довела це", - вважає він.

Нагадаємо, що президент Петро Порошенко подав до Верховної Ради ініціативу про відміну депутатської недоторканості. А у вівторок він додатково підняв це питання та пришвидшив депутатів з голосуванням. Президент вважає, що депутатам не потрібна абсолютна недоторканість, але вони мають бути захищені від переслідування за свою політичну позицію, за свої виступи в парламенті.

Зараз ви читаєте новину «Політолог розповів, чим загрожує депутатам життя без недоторканості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути