Ексклюзиви
четвер, 18 грудня 2014 15:50

По Конституції знову намагаються топтатися солдатськими чоботами - Кармазін

По Конституції знову намагаються топтатися солдатськими чоботами - Кармазін

Із часу президентства Петра Порошенка в Україні збільшились випадки порушення Конституції.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав колишній нардеп Юрій Кармазін.

"Це страшна річ, але це правда", - зауважив юрист.

За словами екс-нардепа, про це свідчать і прийняті закони про люстрацію, прокуратуру, які грубо порушують Конституцію.

"Зразу через місяць, після того як Порошенко прийняв посаду президента, він вніс зміни до Конституції. В цих змінах він спробував обійти Основний Закон. Зокрема статтю 10.
Пропозиції про децентралізацію, які були від Порошенка і вже знайшли свою оцінку Венеціанської комісії, абсолютно не відповідають Конституції і знищують вертикаль управління Кабінету міністрів. Тобто знищують суть нашої республіки, нашої країни, як парламентсько-президентської", - зазначив юрист.

Екс-нардеп вважає, що в Адміністрації президента не визнали, що "зробили помилку".

"Знову намагаються солдатськими чоботами топтатися по Конституції. Я категорично проти цього. Особливо у перехідний теперішній період. Коли в Основному Законі написано, що основна функція Нацбанку - це підтримка державної валюти. А ми бачимо страшні речі, коли в раді Нацбанку перебувають люди минулого режиму. Ми бачимо абсолютного невігласа на чолі установи", - зауважив юрист.

За словами Кармазіна, за розмовами влади про децентралізацію централізація навпаки посилюється. "Якщо у Києва вилучали тільки 50% доходу з заробітної плати, то тепер планують вилучати 75%. Наслідком цього стали демонстрації, які відбуваються у Києві", - пояснив колишній парламентар.

Юрист припускає, що запропоновані владою зміни до Конституції "не виходили" з Адміністрації президента. "Звідки вони взялися? Ніхто не знає. Ці пропозиції готувалися за межами Адміністрації. І я підозрюю, що взагалі за межами України. Просто бачив юридичний почерк тих людей, які втікли з України", - пояснив екс-нардеп.

Водночас Кармазін вважає, що у питанні змін Основного закону президент має залучати позапарламентські сили. Сама ж конституційна комісія має працювати в парламенті.

"Вона має працювати над тим, щоб зменшити склад Верховної Ради як мінімум вдвічі. По друге, потрібно змінити систему виборів суддів, збільшити їх вік. Третє - змінити і показати, що місто, село і селище мають свою достатню базу, але не породити сепаратизму в законі. Ось ці зміни мають бути терміновими. І всілякі зміни, які говорять про перетягування канатів (коли президент заявляв про одноосібне звільнення генпрокурора чи голови СБУ) не потрібні. Ми цього наїлися за Януковича", - зауважив екс-нардеп.

Крім того, на думку юриста, в Україні потрібно передбачити двотуровість виборів в містах-мільйонниках, запровадити процедуру відклику депутатів. "І цього вимагають люди. Хоча цього не хоче ні теперішній парламент, ні президент. Бо наступного разу навішати людям локшини вже не вдастся. Людям потрібні гарантії дотримання їх прав", - сказав парламентар.

Також нардеп вважає, що в країні слід серйозно підійти до питання повернення повноважень прокуратурі, які "в угоду олігархічних кланів в неї забрали і деморалізували". А реформування судової системи, за словами юриста, має відбутися з підвищенням ролі Верховного суду.

Нагадаємо, що сьогодні президент України Петро Порошенко анонсував створення конституційної комісії, головною метою якої має стати внесення змін до Конституції вже в 2015 році.

Зараз ви читаєте новину «По Конституції знову намагаються топтатися солдатськими чоботами - Кармазін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути