пʼятниця, 17 квітня 2015 08:15

Після зміни Конституції повинен бути перехідний період - Гройсман

Після зміни Конституції повинен бути перехідний період - Гройсман
Фото: ru.slovoidilo.ua

Після прийняття змін до Основного закону України, які передбачають децентралізацію влади, повинен бути забезпечений перехідний період. Про це сказав глава конституційної комісії, голова Верховної Ради Володимир Гройсман.

"Конституція (зміни до неї - ред.) повинна бути прийнята, і далі повинен бути забезпечений перехідний період, оскільки нам потрібно буде прийняти нові закони: про місцеве самоврядування, місцевий референдум, муніципальну поліцію, міську охорону, скорегувати питання земельних відносин", - сказав він в ефірі "5 каналу" в четвер увечері.

Спікер зазначив, що після внесення змін до Конституції необхідно буде внести зміни до 500 нормативних документів.

"Потрібен час. Треба сформувати нову систему управління, оптимізувати її, не плодити кількість", - сказав Гройсман.

Як пояснив спікер парламенту, нова редакція Основного закону має передбачати, що українці обиратимуть місцеві ради (міські, районні, обласні) і відповідно на їх основі будуть формуватися місцеві виконавчі комітети.

"Фактично ми вибираємо владу, і ця влада виконує функції - представницькі та виконавчі", - зазначив глава конституційної комісії.

При цьому він пояснив: "Обласні адміністрації трансформуються в виконкоми. Але це буде новий відбір, буде професійний підхід до формування цих виконавчих комітетів".

Гройсман висловив думку, що можуть бути створені префектури під час децентралізації.

Разом з тим він підкреслив, що важливо забезпечити, контроль влади з боку громадян.

"Якщо вони (місцева влада - ред.), наприклад, помилилися, повинна бути можливість місцевого референдуму не з глобальних питань, а з місцевих, де люди можуть висловити навіть недовіру, ініціювати переобрання цієї влади, це буде відповідальність і стримування", - сказав глава конституційної комісії.

При цьому він підкреслив, що зміни до Конституції повинні передбачати передачу владі не на регіональний рівень, а на рівень села, селища, міста.

"Влада повинна бути передана на базовий рівень - це громада, селища, села і міста. Вони повинні отримувати більше грошей, які вже отримують, більше повноважень, які вже починають отримувати, і відповідний контроль і відповідальність", - сказав спікер.

У той же час він зазначив, що питання оборони, антикорупційної політики, внутрішньої і зовнішньої політики повинні бути у віданні центральної влади.

Зараз ви читаєте новину «Після зміни Конституції повинен бути перехідний період - Гройсман». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути