Ексклюзиви
пʼятниця, 19 грудня 2014 11:13

Після гасел на Майдані по-хитрому хочуть повернути президентське правління часів Кучми - юрист

Після гасел на Майдані по-хитрому хочуть повернути президентське правління часів Кучми - юрист
УНІАН

Під гаслами децентралізації влади знову йдуть спроби посилити повноваження президента.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав екс-нардеп, професор Києво-Могилянської академії Віктор Мусіяка.

"Ви ж пам'ятаєте, як на Майдані обіцяли міняти систему влади, повернути нормальний конституційний лад. А це парламентсько-президентська республіка. А по-суті, під гаслами знову повертаються різними хитрими засобами повноваження президента. Його впливу на всі сфери життя, на Кабмін через підвищення статусу секретаря РНБО", - сказав юрист.

Колишній нардеп зауважив, що президент хоче повернути повноваження часів Леоніда Кучми. "До прикладу, генеральний прокурор призначається і звільняється Радою за поданням президента. Зараз знову Рада виключається з процесу звільнення. І стає зрозумілим, під ким ходить генеральний прокурор", - пояснив науковець.

Також, за словами юриста, робляться спроби "тихою сапою" підпорядкувати президенту національні комісії, які регулють сфери економіки і фінансів.

Мусіяка згадав про пропозиції повернути посади представників президента. "При чому за поданням представника президента главі держави дозволять розпускати орган місцевого самоврядування. Це що парламентсько-президенська форма правління? І потихеньку повертаємося до президентської", - зазначив екс-нардеп.

Коментуючи анонсоване президентом створення конституційної комісії, Мусіяка зауважив: "Не знаю, що він буде пропонувати, але мені здається, що сама ідея дещо розходиться з тим, що пропонує Європа. Вона сказала, що не погано було би не тільки передбачити децентралізацію, але і змінити конституційні засади судової системи. Про це Порошенко не говорить. Не знаю чи це питання виникне в ході роботи самої комісії".

За словами Мусіяки, паралельно потрібно змінювати статус прокуратури. "Вона має бути складовою частиною судової системи", - додав науковець.

"Якщо говорити про необхідні зміни, то я проти формування Конституції під нового президента. І вважаю, що краще було би створити нормальну конституційну комісію як мінімум, а то і конституанту. І в кінці винести це питання на референдум і проголосувати. Щоб народ мав відношення до остаточного затвердження змін. Але в умовах війни цього робити не можна", - сказав юрист.

Щодо самої децентралізації влади, то за словами Мусіяки, не обов'язково вдаватись до змін Конституції.

"Можна цю фінансову базу і більшу самостійність місцевому самоврядуванню забезпечити змінами до законів. Змінити положення бюджетного і податкового кодексів. І не треба на даному етапі чекати змін до Конституції. Але, по великому рахунку, щоб децентралізація була ефективною, потрібно провести адміністративно-територіальну реформу. Тому що не всі громади здатні забезпечити нормальне фінансове утримання. Їх треба укрупнювати. А якщо цього не зробити, то буде дуже багато проблем. Тоді доведеться застосовувати якісь територіальні зміни без закону. Це не нормально. І знову почнуться речі, пов'язані з порушенням прав територіальних громад", - зазначив екс-нардеп.

Нагадаємо, що президент Петро Порошенко пропонує створення конституційної комісії, яка внесе пропозиції щодо змін до Конституції вже у 2015 році.

Зараз ви читаєте новину «Після гасел на Майдані по-хитрому хочуть повернути президентське правління часів Кучми - юрист». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути