пʼятниця, 29 серпня 2014 17:39

Під час воєнного стану вибори можливі - юрист

Під час воєнного стану вибори можливі - юрист

В  умовах збройної агресії Росії проти України введення воєнного стану на окремих територіях є необхідною умовою для забезпечення територіальної цілісності України.

Про це заявляє юрист, заступник керівника виборчого штабу партії "Громадянська позиція" Ігор Пукшин.

На його думку, для ефективної боротьби проти агресора необхідна консолідована та дієздатна Верховна Рада.

"Жодне положення Основного закону не забороняє проведення позачергових виборів під час дії воєнного стану. Конституція України не містить заборон на проведення виборів у тому разі, якщо воєнний стан введений після того, як оголошено вибори, в т.ч. позачергові", - каже він.

В той же час, наголошує юрист, "чинна редакція ст. 19  Закону України "Про правовий режим воєнного стану" забороняє будь-які вибори по всій території країни, у тому числі і позачергові, незалежно від того чи військовий стан введений в Україні в цілому чи в окремих її місцевостях".

Експерт переконаний, що "у Верховної Ради є можливість зараз внести зміни в статтю ст. 19  Закону України "Про правовий режим воєнного стану", передбачивши встановлення заборони на проведення в умовах воєнного стану лише чергових виборів або знявши заборону проведення загальноукраїнських виборів у разі, якщо воєнний стан введений лише в окремих її місцевостях.

На думку правника, це зробить можливим проведення позачергових виборів народних депутатів України у разі оголошення воєнного стану у певних місцевостях та не суперечитиме Конституції України. 

"Це я кажу як юрист. Проте, як громадянин вважаю, що, якщо для захисту країни і встановленню в Україні миру ці вибори треба зупинити, то це потрібно зробити. Водночас, маємо пам'ятати, що сьогодні в обранні нового українського парламенту може бути не зацікавлений Путін, оскільки нинішній склад Верховної Ради з комуністами і "регіоналами" його абсолютно влаштовує", - наголосив Пукшин.

Зараз ви читаєте новину «Під час воєнного стану вибори можливі - юрист». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути