Ексклюзиви
пʼятниця, 29 липня 2016 14:38

Онищенко-втікач, сидячі протести, анкети чесних прокурорів - ТОП-подій української політики
11

Gazeta.ua пропонує 5 найцікавіших політичних подій липня.

Сидячий протест

"Переходимо в іншу форму протесту. Ми не будемо тут битися і давати комусь подарунки. Ми оголошуємо сидячу забастовку" - заявив лідер Радикальної партії Олег Ляшко на ранковому засіданні Верховної Ради 7 липня.

Автор: facebook.com/oleksandr.klymenko
 

"Радикали" понад місяць блокували трибуну. Вимагали створення тимчасової слідчої комісії із розслідування корупції та офшорів президента та скасування рішення НКРЕКП про підвищення тарифів на комунальні послуги й повернення пільгової ціни на газ. Пізніше до блокування трибуни приєдналися депутати із "Батьківщини". В день "сидячої забастовки" президію оточоли нардепи-комбатівці із "Народного фронту" і БПП. Заявили, що не дозволять зірвати засідання парламенту: "Ситуація на фронті суттєво загострилася. Ми, народні депутати, учасники АТО вважаємо, що блокувати роботу парламенту воюючої країни - злочин". Після цього "радикали" сіли на підлогу довкола трибуни парламенту.

Автор: УНІАН
 

На наступний день, 8 липня, 2 фракції встигли заблокувати трибуну. Однак спікер Андрій Парубій вийшов до зали із мікрофоном, парламентарі заспівали гімн і Раду закрили. "У цьому залі бійок не буде", - заявив голова ВРУ. Сидячий протест продовжився 14 липня.

Рада на канікулах

"Четверту сесію Верховної Ради України восьмого скликання оголошую закритою", - заявив Парубій на ранковому засіданні 15 липня. Нагадав, що депутати ще мають попрацювати у комітетатах протягом наступного тижня. Останнє поіменне голосування в парламенті показало, що в сесійній залі було 268 депутатів. Знову парламентарі зберуться у сесійній залі 6 вересня. Тоді розпочнеться п'ята сесія парламенту.

Раніше спікер пропонував не закривати сесію і працювати далі, "оскільки військові фіксують активізацію дій з боку російський окупаційних військ". "Розвідка розповідає про плани ворога на серпень-початок вересня щодо серйозних бойових дій на фронті. Також ворог розробляє плани дестабілізації всередині країни", - пояснив Парубій.

Газова справа Онищенка

"Шановні народні депутати, це не перше і обіцяю вам не останнє подання на притягнення до відповідальності народного депутата", - заявив генеральний прокурор Юрій Луценко у парламенті 5 липня. Того ж дня Рада дозволила арештувати депутата із "Волі народу" Олександра Онищенка. Голосували за 3 постанови - дозволити порушити кримінальну справу, затримання і арешт. На нього дали добро 263 депутати.

 

Онищенка підозрюють у відмиванні грошей у товаристві "Укргазвидобування". Антикорупційне бюро заявило про організацію злочинного угруповання, яке реалізовувало природний газ за заниженою ціною. Завдані державі збитки оцінили в 3 млрд грн.

 

Всього у справі затримали 12 фігурантів. Востаннє офіційно Онищенко зустрівся із Луценком і спеціалізованим антикорупційним прокурором Назаром Холодницьким на регламентному комітеті наприкінці червня.

Автор: facebook.com/Bogachuk.Oleg
 

Тоді нардеп прийшов в Раду із адвокатом.

Автор: facebook.com/Bogachuk.Oleg
 

У САП заявили, що Онищенко перебуває у Росії. "Він досить активно подорожує, але, за останньою інформацією, перебуває на території країни-агресора", - розповів Холодницький. Підозру прокурори передали родичам і адвокатам депутата. Водночас віце-спікер Ірина Геращенко повідомила, що Онищенко пішов у відпустку - із 25 липня по 5 вересня.

Сам нардеп назвав НАБУ "беспредельной" організацією. "Вона мені нагадує УБОЗ 1990-х років. Поки я не реагуватиму на їх дії, нехай роблять, що хочуть. Дійде час і до них. Я поки зайнятий Олімпіадою і не реагуватиму на ці випади", - написав він у Facebook.

100 днів уряду Гройсмана

"Зараз час відповідальної політики й відповідальних рішень. У кінці цього, в перспективі двох-трьох років, — буде успіх. Саме на нього наш уряд і орієнтується", - заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман 21 липня на форумі до 100 днів роботи Кабінету міністрів. Також сказав: "Можете записати мої слова - це початок кінця корупції в Україні".

23 липня — 100 днів, як Гройсман став прем'єр-міністром. На цю посаду парламент призначив його 14 квітня. Підтримали 257 депутатів. Тоді Верховна Рада затвердила новий склад уряду. Проте міністра охорони здоров'я не призначили досі. Поки його обов'язки виконує колишній волонтер Уляна Супрун.

Автор: iportal.rada.gov.ua, "Голос України"
 

У своїй промові Гройсман пообіцяв: "Ганьба всім, хто за 24 роки не спромігся дати людям можливість жити по-людськи. Я вам покажу, як керувати країною!"

За час своєї роботи уряд Гройсмана запам'ятався підвищенням ціни на газ із 3600 до 6879 гривень. Також у період роботи нового Кабміну завершили запуск патрульної поліції, запровадили експрес-шлюби, мінімальна зарплата й пенсія зросли до 1450 та 1130 гривень і підписали угоду з урядом США про кредит на мільярд доларів.

Анкети чесних прокурорів

"Чи будуть звертатися звільнені прокурори в суд? Обов'язково. Чи будуть вигравати? Імовірно, будуть. У мене рука не втомиться підписати ще раз звільнення", - заявив Луценко на представленні програми доброчесності прокурорів 28 липня. Раніше обіцяв, що відомство повністю очистять від недоброчесних працівників протягом серпня.

 

На сайті ГПУ вивісили анкети доброчесності прокурорів. Анкети і декларації про доходи кожного можна знайти у пошуковій системі за прізвищем.

Документи оприлюднив сам Луценко.

 

Минулого року теперішній керівник ГПУ заробив 76 тис. 105 грн. А члени його сім'ї - понад 3 млн грн. Водночас вклади у банках, цінні папери та інші активи сягають понад 167 тис. грн. Володіє двома квартирами площами 21,7 і 181 квадратних метри та автомобілем Toyota Camry.

Нагадаємо, Луценко очолив Генпрокуратуру 12 травня.

Зараз ви читаєте новину «Онищенко-втікач, сидячі протести, анкети чесних прокурорів - ТОП-подій української політики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути