Ексклюзиви
вівторок, 14 липня 2015 11:54

Олігархи Ахметов і Льовочкін почали розподіл Опозиційного блоку

Олігархи Ахметов і Льовочкін почали розподіл Опозиційного блоку

В партії "Опозиційний блок" (ОБ) не стихають суперечки з приводу лідерства. Внутрішня боротьба за вплив розгорнулася між політичними "важкоатлетами" Борисом Колесніковим і Сергієм Льовочкіним, а, по суті, — між двома головними внутріпартійними угрупуваннями, за якими стоять потужні фінансово-промислові групи (ФПГ). На думку експертів "Апострофа", ситуація підриває здатність ОБ створити ефективну опозицію нинішній владі. Крім того, розбіжності між лідерами "Опозиційного блоку" змушують їх відкладати переформатування керівництва цієї політичної сили і переносити дату проведення її з'їзду. При цьому лідери не переносять боротьбу в публічну площину, побоюючись уваги з боку Генпрокуратури.

Партія "Опозиційний блок" була створена напередодні виборів у Верховну Раду в 2014 році колишніми народними депутатами від Партії регіонів. Юрій Бойко, який входить до групи "газовиків", очолив її виборчий список. На парламентських виборах "Опозиційний блок" зайняв четверте місце, набравши 9,43% голосів. Фракцію ОБ склали як депутати, що пройшли за партійним списком, так і переможці в мажоритарних округах. До неї також приєдналися декілька депутатів, що балотувалися шляхом самовисування. Сьогодні чисельність фракції ОБ в Раді — 43 людини. Паралельно з ОБ діє створений в березні "опозиційний уряд" на чолі з Борисом Колесніковим, до складу якого ввійшли ряд депутатів від партії, а також колишні міністри уряду Миколи Азарова.

За словами джерела "Апострофа", близького до верхівки ОБ, зараз виникли розбіжності між головою "опозиційного уряду" Борисом Колесніковим, який курирує партійне будівництво, і колишнім головою адміністрації президента Януковича Сергієм Льовочкіним, який сьогодні є заступником голови фракції ОБ у Верховній Раді. Останній, як запевняє співрозмовник, активно чинить опір тому, щоб Колесніков перейняв на себе велику частину повноважень по керівництву партією. "Льовочкін згоден на будь-яку кандидатуру, окрім Колеснікова", — говорить джерело. При цьому уточнює, що думка Льовочкіна в цьому питанні не є позицією бізнесмена Дмитра Фірташа і їхньої фінансово-промислової групи: "Льовочкін діє особисто. Позиції Фірташа в даній суперечці до певного часу не було".

Те, що в групі "газовиків" не всі підтримують Льовочкіна в спорі з Колесніковим, пояснив "Апострофу" і інший співрозмовник в ОБ. За інформацією "Апострофа", Колесніков у боротьбі за повноваження має підтримку ФПГ бізнесмена Ріната Ахметова і народного депутата Вадима Новінського (ОБ), що є іншим центром впливу на партію. Співбесідник видання говорить, що депутату Новінському часто доводиться виступати арбітром в спорах Колеснікова і Льовочкіна. "Якщо уявити, що "Опблок" — акціонерне товариство, то головні "акціонери" — це Колесніков, Льовочкін, Бойко і Новінський. А Фірташ і Ахметов — своєрідна наглядова рада. Але недавно обом довелося втрутитися, щоб конфлікт Колеснікова і Льовочкіна не переріс у щось серйозне, ударивши по партії", — говорить джерело. За його словами, в ОБ дану ситуацію жартівливо називають "спором 15-го і 19-го поверхів": "У бізнес-центрі "Парус", де розміщується партійний офіс, кабінет Колеснікова знаходиться на 15-му поверсі, а кабінет Льовочкіна — на 19-му".

Коментарі Колеснікова і Льовочкіна з приводу ситуації, що склалася, отримати не вдалося, проте народний депутат V-VII скликань Олена Бондаренко, яку вважають близькою до Колеснікова, підтверджує, що він претендує на керівне положення в партії. "Наскільки я знаю, він не буде проти, якщо така пропозиція поступить від колег", — зазначила вона "Апострофу". За її інформацією, в ОБ "продовжують шукати формат взаємодії" між групами впливу, що приводить до внутріпартійної дискусії. "Сьогодні партія розвивається. У будь-якому політичному середовищі завжди є конкуренція і якісь спори. Це нормально. "Опозиційний блок" не виключення", — пояснив народний депутат Ігор Шурма (ОБ).

Невловимий з'їзд

Через суперечки з приводу внутрішнього лідерства ніяк не вдається провести звітно-виборний з'їзд партії, на якому також має бути затверджена стратегія її виборчої кампанії. Це при тому, що обласні парторганізації вже висунули своїх делегатів. За даними джерела "Апострофа", на з'їзді повинні вибрати новий склад керівних органів політсили. "Це має бути абсолютно технічний з'їзд, який, швидше за все, проведуть в закритому режимі. Його запланували на цей тиждень, але потім перенесли. І так відбувається вже не вперше. Весною була та сама історія. Причина одна: партійні лідери не можуть прийти до консенсусу відносно структури керівництва", — говорить співбесідник "Апострофа". Відзначимо, згідно з Держреєстром, в даний момент формальним головою партії "Опозиційний блок" є маловідома Світлана Харчук.

Один з неформальних лідерів ОБ, який побажав зберегти свою анонімність, запевняє, що причина перенесення з'їзду, — тиск з боку влади: "Нашу партію вже зараз влада всіма засобами не допускає до реєстрації в Харкові і Івано-Франківську через страх перед її зростаючим рейтингом. А в окремих регіонах вона, навпаки, підіграє "Сильній Україні", "Відродженню" і новому лівому проекту Симоненка та Вітренко з метою ослабити "Опозиційний блок", — стверджує співрозмовник видання. Він не виключає, що з'їзд відбудеться вже після місцевих виборів.

Коментуючи тему керівництва в партії, джерело запевняє, що сьогодні обговорюється, у тому числі, конфігурація, при якій політраду очолює нинішній голова парламентської фракції ОБ Юрій Бойко, політвиконком — Борис Колесніков, а Сергій Льовочкін, швидше за все, буде керівником апарату партії. При цьому інший співрозмовник видання в ОБ стверджує, що Льовочкін шляхом введення додаткових посад, наданих своїм людям, хоче "розмити" сферу відповідальності Колеснікова, ослабивши останнього.

Лідери в тумані

Екс-депутат Олена Бондаренко не виключає, що невизначеність в плані лідерства в ОБ може зберегтися до наступних парламентських виборів, які змусять групи впливу нарешті позначити внутріпартійну ієрархію. Народний депутат III, IV, V і VI скликань Тарас Чорновіл також вважає, що нинішній стан речей в партії збережеться надовго. "Ні тандем Фірташа і Льовочкіна, ні Ахметов і його соратники не зацікавлені в посиленні конкурентів, яке станеться, якщо представник однієї з груп візьме владу в партії. Йти на вибори нормально організованою структурою було б набагато вигідніше. Сама політична ситуація підштовхує до консолідації. Але вони, не бажаючи ставати єдиним цілим, продовжать перетягувати канат", — спрогнозував Чорновіл. Коментуючи підкилимовий характер боротьби всередині ОБ, він, зокрема, відзначив, що ніхто з лідерів партії не зацікавлений в зайвій публічності. "Навіть прагнучи здобути владу, вони тримаються в тіні, тому що при зайвій політичній активності ними займеться ГПУ, а кожного є за що "зачепити", — говорить він.

Чорновіл також припустив, що через розбіжності з партнерами по "Опозиційному блоку" група Ахметова може перед місцевими виборами перемкнутися на додатковий політичний проект. У свою чергу джерело "Апострофа", близьке до керівництва ОБ, стверджує, що політпроекти, до яких раніше були причетні фінансові донори і провідні особи ОБ, — Партія регіонів і Партія розвитку України — не закриті і можуть воскресити у разі потреби.

 

Зараз ви читаєте новину «Олігархи Ахметов і Льовочкін почали розподіл Опозиційного блоку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути