Ексклюзиви
середа, 02 березня 2016 12:51

Одіозні судді Майдану можуть "законно" уникати покарання - експерт

Одіозні судді Майдану можуть "законно" уникати покарання - експерт

Вищий адмінсуд відмовляється притягати до відповідальності суддів, які виносили вироки активістам Євромайдану. Своє рішення прикриває правовою колізією закону "Про забезпечення права на справедливий суд".

Про це в коментарі Gazeta.ua заявив адвокат сімей Героїв Небесної Сотні Віталій Титич. Він займається розслідування злочинів проти Майдану.

"Треба було виходити з того, що законодавець закладав у основному тексті закону, а не в перехідних положеннях. Проте Вищий адмінсуд вирішив застосувати пом'якшену санкцію щодо суддів. Хоча пряма спеціальна норма встановлює трирічний термін притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності. Перехідні положення в будь-якому документі визначають порядок застосування закону. Це ще раз вказує на дію умисного характеру", - сказав Титич.

Однак, експерт зауважив, що закон "Про забезпечення права на справедливий суд" дійсно має правову колізію.

"Документ убогий, як по формі, так і по суті. Це умисні дії його розробників. На ці моменти не можна не звернути увагу. Спеціалісти мали б вичищати такі "ляпи". А вони заховали цю норму спеціально. Щоб була можливість нею скористатися", - вважає адвокат.

Він наголосив, що останнє слово має сказати Верховний суд. Аби цією нормою не могли користуватись одіозні судді.

Також Титич додав, що у справах Майдану вимагають притягнути суддів не до дисциплінарної відповідальності, тобто позбавлення статусу, а до кримінальної. Тут жодних правових колізій не існує.

"Ми ніколи не покладали справи Майдану на дисциплінарні провадження. Єдина справа, доведена нами до суду - провадження по судді Печерського райсуду Києва Світлани Волкової, яка відпустила з-під арешту командира "Беркута" Дмитра Садовника. Його підозрюють у розстрілі 39 активістів на вул. Інститутській у лютому 2014 року.

Нагадаємо, вчора голова Вищого адмінсуду Олександр Нечитайло заявив, що вже не можна притягати до дисциплінарної відповідальності суддів, які виносили вироки активістам Євромайдану. Бо закон "Про забезпечення права на справедливий суд" вніс в правове поле колізію. У цьому документі передбачена норма про трирічний термін притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності. Однак у перехідних положеннях документа встановлений такий же термін в один рік: з 27 лютого по 28 березня.

Законопроект "Про забезпечення права на справедливий суд" розроблений президентською Радою з питань судової реформи під керуванням заступника глави Адміністрації президента Олексія Філатова. Тоді адвокат Ростислав Кравець заявляв, що з прийняттям цього Закону Верховний Суд отримав право двояко трактувати правові норми без наслідків для себе.

Зараз ви читаєте новину «Одіозні судді Майдану можуть "законно" уникати покарання - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути