Ексклюзиви
середа, 02 вересня 2015 15:58

Ніяких змін до Конституції, поки російська армія топчеться по Донбасу - українська інтелігенція

Ніяких змін до Конституції, поки російська армія топчеться по Донбасу - українська інтелігенція

Громадська ініціатива "13 серпня – Ні змінам до Конституції в умовах воєнного стану" оприлюднила заяву щодо результатів попереднього схвалення 31 серпня Верховною Радою змін до Основного Закону в частині децентралізації.

"Перебіг пленарного засідання Верховної Ради і події під будівлею парламенту продемонстрували масштаб суспільного занепокоєння внесенням змін до Конституції України. Стурбованість значної частини громадськості викликають не лише певні норми законопроекту, а й зовнішньополітичні обставини, в яких відбувається впровадження конституційної реформи. Як наслідок, напружена і конфліктна атмосфера у сесійній залі Верховної Ради й драматичне протистояння біля парламенту", - йдеться у заяві.

В ініціативі засудили терористичний акт, вчинений проти правоохоронців біля будівлі парламенту.

"Цей злочин здійснювався свідомо, мав відверто провокаційний характер, замислювався та готувався тими, хто бажав дискредитувати нашу державу і ту частину українського суспільства, яка виступає проти змін до Конституції України під тиском агресора й в умовах воєнного стану", - наголошують підписанти документу.

"Закликаємо президента України надалі вести конструктивний діалог з суспільством, демонструвати більшу відкритість і дослухатися до альтернативних точок зору громадян, які не менше президента прагнуть миру і зміцнення Української Держави.

Попереднє схвалення Верховною Радою змін до Конституції простою більшістю продемонструвало, що Україна вкотре в односторонньому порядку зробила черговий крок з виконання Мінських домовленостей. Настав час, коли Російська Федерація має нарешті почати виконання своєї частини зобов'язань.

Ми вважаємо неприпустимим остаточне схвалення законопроекту конституційною більшістю до повного припинення вогню, виведення військ агресора з території нашої держави та відновлення контролю України за всією лінією українсько-російського державного кордону, а також продовжуємо наполягати на вилученні з тексту змін до Конституції пункту 18 Перехідних положень про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей", - йдеться в заяві.

13 серпня цього року учасники громадського руху оприлюднили перше Звернення "Ні змінам до Конституції в умовах воєнного стану", яке ініціювали і підписали громадські й політичні діячі, що у травні 2014 року закликали обрати Петра Порошенка у першому турі виборів: Дмитро Павличко, Володимир Василенко, Мирослав Попович, Ігор Юхновський, В'ячеслав Брюховецький та інші. У переліку підписантів є члени діючої Конституційної комісії й судді Конституційного Суду Іван Тимченко (1996-2003), Микола Козюбра (1996-2003) та Віктор Шишкін (2006-2015). Також звернення підтримали Володимир Огризко, Богдан Яременко, Олег Рибачук, Тарас Стецьків, Левко Лук'яненко, Степан Хмара, Тарас Возняк, Михайло Басараб.

Зараз ви читаєте новину «Ніяких змін до Конституції, поки російська армія топчеться по Донбасу - українська інтелігенція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути