Ексклюзиви
пʼятниця, 23 травня 2014 17:32

Спецтема: Війна на Донбасі

"Наші пішли вперед - щоб забезпечити проведення виборів і прикрити кордон" - Арестович про АТО

"Наші пішли вперед - щоб забезпечити проведення виборів і прикрити кордон" - Арестович про АТО
Фото: gazeta.ua

Антитерористична операція буде продовжуватися ще довго, бо після виборів президента ситуація тільки погіршиться.

Таку думку в інтерв'ю Gazeta.ua висловив військовий експерт Олексій Арестович.

 Вчора терористи розстріляли наших військових під Волновахою. Хто в цьому винен?

 - Насправді, вина комплексна. Головна провина - політичного керівництва країни, яке не може визначити, в якому правовому форматі проводиться антитерористична операція. Вони мали чітко сказати, що це військовий чи надзвичайний стан. Бо в законі України про Збройні сили чітко сказано, що військові мають право відкривати вогонь на ураження при спробі захоплення військової техніки. Олександру Турчинову, як в.о. Головнокомандуючого, треба взяти на себе повну відповідальність і сказати: при спробах блокування дозволяю відкривати вогонь. Тоді військові б знали, як їм діяти.

По-друге, відповідні рішення має приймати командувач АТО: надавати свої директиви особисто у розпорядження груп, які займаються перевіркою умов несення служби. Але найбільша вина, насправді, лежить на командирі батальйону, який загинув. У військових не діє приказка "про померлих кажуть або добре, або ніяк", бо треба розбирати конкретні помилки і провали. Що таке Володимир-Волинський (група бійців, яких обстріляли під Волновахою вчора, родом із цього міста на Волині - ред) - це фронт, на якому ніколи нічого не станеться. Бо там дружня Польща. Тобто, хлопці виявилися психологічно не готовими.

 Чому не підготовлені люди опинилися у гарячій точці?

- Так, звісно, не можна робити. Але в нас немає вибору.

 Турчинов заявив, що АТО підходить до кінця. Але ми не бачимо поки що перемоги. Навіщо робляться такі заяви?

 - Думаю, під черговий транш кредиту. Бо Захід і МВФ чітко ставлять успішне завершення АТО, як умову отримання чергової позики.

 В чому зараз основна проблема АТО?

- Їх дуже багато. Основна проблема, що АТО зараз керують люди, які не вміють цього робити. Маємо також проблеми взаємодії між різними відомствами та брак підготовки. Дуже багато технічних проблем. Зараз не можуть налагодити зв'язок із місцевим населенням. Маємо також великі проблеми по пропаганді й фінансовому забезпеченню. Тобто, цілий комплекс проблем.

 Що із цим зараз робити?

 - По-перше, вибрати президента. Бо президент, ким би він не був, матиме повну відповідальність і вживатиме якісь заходи. Може розібратися зі зрадниками, змінити керівництво силових відомств. Перед ним всі старатимуться вислужитись. Бо зараз вони не спішать виконувати накази Турчинова, побоюючись, що може перемогти його політичний противник. А під ім'я президента вже можна займатися кадровими перестановками й фінансовими вливаннями. Та якщо новий президент буде "тупити" - в жовтні в нас буде новий президент.

 Ви відвідуєте гарячі точки на Донбасі. Яка там ситуація із кількістю терористів? Вони прибувають?

 - Вони постійно прибувають, бо кордон відкритий. Закрити його немає сил. Наші військові зараз виконують дві задачі. По-перше, прикривають кордон, бо прикордонники не здатні втримати його. В них є автомати, але немає навіть бронежилетів. Їх вистачить на 5 хвилин бою. Щоб не було таких випадків, коли Болотов проїжджає туди і назад через кордон, підсилювати прикордонників поїхали підрозділи Збройних сил та Нацгвардії. Вчора було три бої - і під час всіх трьох наші частини висувалися вперед. До цього наші сили концентрувалися в основному навколо Слов'янська і Краматорська - по Донецькій і Луганській областях вітри гуляли. Тепер наші пішли вперед - щоб забезпечити проведення президентських виборів і прикриття кордонів. Їх одразу почали "тиранити". За моїми оцінками, у Луганській області зараз близько 2 тисяч бойовиків, в Донецькій - близько 2,5 тисяч. Плюс, є різна кримінальна шушера, яка посхоплювала автомати - вона не піддається підрахунку. Бо сьогодні з автоматом - завтра без.

Наших військових там - від 17 до 20 тисяч. Але цього дуже мало. Щоб нейтралізувати одного терориста, якщо він зайшов у будинок, потрібна група з 15 людей - щоб перекрити всі входи і виходи. Та не дивлячись на провали двох останніх днів, в цілому наші військові вміють воювати досить непогано. А іноді роблять це просто відмінно. Тому це не привід для відчаю. Треба працювати і працювати.

 Скільки ще треба часу, аби зачистити ці території від терористів?

- Ми будемо ще довго боротися з ними. То в холодній фазі, то в гарячій. Росіяни будуть тримати відкриту рану на боці України постійно. Підігрівати ситуацію і закидувати нові сили. До тих пір, поки не накачаємо свою армію і реально не перекриємо кордон. Але почнеться другий сценарій - росіянам потрібен сухопутний коридор на Крим. Не можуть вони постійно забезпечувати його тільки по морю. Особливо проблематично це в зимовий період.

 Іншого варіанту у них немає?

- Ні. Їм або треба повертати Крим Україні із вибаченнями, або якось добиватися можливості його забезпечення. Найпростіший спосіб - прохід через Україну на Крим. Для них найкраще, звісно, щоб перемогли так звані ДНР та ЛНР, і вони їх визнали. Встановили б із ними дипломатичні відносини, не приєднуючи до Росії, щоб не мати знову звинувачень в анексії. І домовилися б про коридор на Крим.

 Чи є сподівання на те, що після виборів ситуація почне затихати?

- Не почне. Навпаки буде ескалація.

 Яких провокацій і диверсій можна очікувати під час виборів?

- Очікувати можна усього, що завгодно. Про те, що буде, знає тільки одна людина - Володимир Путін. До зриву виборів чисто технічно у них все готове. Вчора в Києві зловили диверсантів. Але їх тут не одна група. Тільки у Києві і області їх близько 40 груп. Тому можливі теракти, захоплення адміністративних будівель та виборчих дільниць.

Зараз ви читаєте новину «"Наші пішли вперед - щоб забезпечити проведення виборів і прикрити кордон" - Арестович про АТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути