четвер, 31 липня 2014 19:18

Нам непотрібно, щоб одні корупціонери помінялися на інших — експерт

Нам непотрібно, щоб одні корупціонери помінялися на інших — експерт
Фото: facenews.ua

Отримавши вотум довір'я від Верховної Ради, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк має розпочати структурні реформи у країні, вважає політолог Олександр Палій. Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua після того, як за відставку Яценюка проголосувало всього 16 депутатів.

"Такий результат голосування зумовлений тим, що вдалося знайти порозуміння серед народних депутатів і досягнути певного економічного компромісу, — зазначає фахівець. — Парламентарії зрозуміли, що у такий важкий період не можна країну залишати без прем'єра. Сам Яценюк теж відкинув емоції і погодився працювати далі".

На думку політолога, сьогодніші події у Верховній Раді показали, що потрібно вирішити два питання.

"Перше — перевибори парламенту, які все одно треба проводити, - каже експерт. — Необхідно якісно змінити парламент, він має бути структурований по-іншому — згідно запитів виборців. Друге — потрібно знайти понад 300 голосів для ухвалення важливих для країни рішень. Зокрема, зміни до бюджету на користь Міністерства оборони. Президент зрозумів важливість моменту і особисто переконував депутатів. Є питання до тих нардепів, які не голосують за "військові" закони. Вони по суті стають зрадниками з тавром на лобі. І я не знаю, що з ними робити: чи зараз розбиратися чи після того, як вони перестануть бути депутатами".

Прем'єр Яценюк президента на даний момент влаштовує, переконаний політолог.

"Кадрова стабільність — це велике благо для країни, — зауважує експерт. — Звичайно, воно не повинно бути зацементованим, коли люди настільки довго тримаються за своє крісло, що їх виносять вперед ногами. Але ротація має відбуватися на підставі результатів роботи певного посадовця. А про досягнення нинішнього Кабміну говорити рано. Урядовці втримали ситуацію, але не розпочали ніяких реформ. І це турбує не тільки фахівців, а й громадян. Нам непотрібно, щоб одні корупціонери помінялися на інших. Отримавши вотум довір'я від Верховної Ради, прем'єр-міністр має розпочати структурні реформи у країні".

Заява Арсенія Яценюка про відставку, яку він зробив раніше, була негативно сприйнята суспільством, вважає фахівець.

"Якщо людина спочатку говорить, що вона камікадзе, а потім у складний і відповідальний момент покидає свою посаду, то це не додає їй авторитету. Вважаю, що прем'єр просто зірвався. А публічним людям такого допускати не можна. Тепер він погодився працювати, і це його дещо виправдовує. У нас було багато прем'єрів, які приходили на цю посаду популярними, а йшли з неї непопулярними. З Яценюком усе навпаки. У нього є певні досягнення і певна довіра населення. Ця довіра може конвертуватися у підвищення рейтингу "Батьківщини" на наступних виборах, якщо Яценюк покаже, що він діє не самотужки, а в команді", підсумовує Олександр Палій.

Зараз ви читаєте новину «Нам непотрібно, щоб одні корупціонери помінялися на інших — експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути