Ексклюзиви
неділя, 26 лютого 2017 23:15

"НАБУ приречене носити воду в ситі" – експерт

"НАБУ приречене носити воду в ситі" – експерт
Фото: korrespondent.net

Національне антикорупційне бюро зможе ефективно працювати, коли в державі буде дієва програма боротьби із причинами корупції.

Таку думку Gazeta.ua висловив політолог Кость Бондаренко.

"НАБУ – це структура, яка приречена носити воду в ситі. Доки не буде унеможливлено корупцію, боротьба з нею буде нагадувати боротьбу з гідрою. Коли відрубуєте одну голову – виростає кілька інших. Маємо в першу чергу боротися з її причинами. Щодо справ, які стосуються високопосадовців, НАБУ не може зрушити їх з місця через політизованість. Наприклад, це справи щодо чиновників Нацбанку (НАБУ відкрило кримінальне провадження, фігурантами якого стали голова НБУ Валерія Гонтарева та директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Костянтин Ворушилін. – Gazeta.ua). За кожним з цих чиновників стоять покровителі при владі. А у нас ефективно судять лише тих, хто втратив владу. Заморозилася і справа щодо "чорної каси" ПР. Поки суд не встановив її автентичність. До Нового року, НАБУ звітувала, що нею повернуто в державний бюджет 45 мільйонів гривень. В той час, як вартість утримання самої НАБУ – 90 мільйонів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандал із затвердженням "аудитора" НАБУ пов'язаний із спробами "антикорупціонерів" зберегти посаду за Ситником – блогери

Для того, щоб побороти корупцію, потрібно прийняти закони, які б обмежили кількість дозволів та скоротити кількість перевіряючих структур, вважає політолог:

"У нас 18 перевіряючих структур, які мають право приходити і штрафувати того чи іншого бізнесмена. Весь заробіток іде тільки на те, щоб давати хабарі. В Румунії, чи в інших країнах, де таким органам, як НАБУ вдалося побороти корупцію, насамперед, велася боротьба з її причинами. Корупція з'являється там, де є за що дати хабаря. Виходить, що саджаєте корупціонера, на його місце приходить інший корупціонер. Система нагадує вертикальну піраміду, яка займається висмоктуванням коштів знизу і передачею їх нагору. При всіх президентах у всіх міністерствах існує "план до двору". Кожного місяця великі суми передаються в Київ. За них ростуть маєтки".

Національному антикорупційному бюро України за 14 місяців роботи вдалося повернути на стадії досудового розслідування більше 115 мільйонів гривень до держбюджету та підприємств, які постраждали від корупційних дій. НАБУ спрямувала до суду 50 кримінальних справ і є 12 вироків. Загальна сума предмету злочину в цих провадженнях, які вже скеровані до суду складає 1,7 мільярда гривень. Зараз в НАБУ на стадії досудового розслідування перебуває 264 кримінальні провадження. Проте резонансні справи поки що не вдалося розслідувати. Зокрема, такі як "чорна каса" ПР та робота керівництва НБУ.

Зараз ви читаєте новину «"НАБУ приречене носити воду в ситі" – експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути