Ексклюзиви
понеділок, 27 жовтня 2014 16:52

Спецтема: Парламентські вибори

На Херсонщині зафіксована найнижча явка виборців за роки незалежності — КВУ

На Херсонщині зафіксована найнижча явка виборців за роки незалежності — КВУ
Фото: ukr.segodnya.ua

У Херсонській області на парламентських виборах зафіксована найнижча явка виборців за роки незалежності України — біля 41%.

Про це кореспонденту Gazeta.ua повідомив голова обласного відділення Комітету виборців України Дементій Бєлий.

"На виборах президента у травні проголосувало 52 відсотка, - каже фахівець. - У нинішньої низької явки є кілька причин. Передовсім, проявилася недовіра громадян до всіх політичних партій. А графи "проти всіх" у бюлетенях нема. Тому чимало людей не пішли голосувати. Частина виборців просто похворіла. Не пішли на вибори симпатики "регіоналів", бо партія не брала участь у перегонах. Хоча великий відсоток набрали "Опозиційний блок" та Компартія. Нарешті, проігнорували голосування виборці тих партій, які за рейтингами не проходили до парламенту".

На думку Дементія Бєлого, ускладнена процедура завадила голосувати на Херсонщині мешканцям Криму.

"Вони мали приїхати на материк двічі: спочатку зареєструватися, а потім проголосувати, - зазначає експерт. - Це виявилося багатьом кримчанам не по кишені. Крім того, на тих, хто хотів голосувати, окупаційною владою чинився психологічний тиск. Тому ризикнули виконати свій громадський обов'язок лише одиниці".

Також не змогли проголосувати чимало військових, що знаходяться в області.

"У нас нині є кілька великих військових частин у райцентрах Каланчак, Чаплинка, Цюрупинськ, - каже фахівець. - Усіх військовиків включили до списків, але чимало з них не мали з собою паспортів — залишили вдома. А за військовим квитком могли голосувати тільки солдати строкової служби".

Порушення на виборах були незначні, підкреслює експерт.

"На нашу "гарячу лінію" надійшло біля 40 скарг. Усі порушення незначні. Насерйозніші два випадки зафіксовані у Херсоні, коли наші спостерігачі припинили спроби організувати "каруселі". Одного громадянина застукали в кабіні за фотографуванням бюлетеня. Його затримала міліція. Інший утік на машині. В Іванівському районі проголосували 70 військових по мажоритарному округу, а такого права у них нема. Тому зараз вирішується питання, щоб визнати вибори у цьому селі недійсними. Спостерігалися випадки агітації в день голосування. Херсонцям приходили есемески від "Опозиційного блоку" та "Сильної України", не були демонтовані біг-борди Блоку Порошенка та "Батьківщини", - каже Дементій Бєлий.

Зараз ви читаєте новину «На Херсонщині зафіксована найнижча явка виборців за роки незалежності — КВУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути