неділя, 19 січня 2014 14:48

Мозковий центр Клюєва поступово починає відігравати домінуючу роль у провладній команді - Басараб

Мозковий центр Клюєва поступово починає відігравати домінуючу роль у провладній команді - Басараб
Фото: ar25.org

Президент України Віктор Янукович звільнив з посад главу Адміністрації Сергія Льовочкіна, командувача Сухопутних військ Геннадія Воробйова та директора Національного інституту стратегічних досліджень Андрія Єрмолаєва.

- По суті це відставка команди Льовочкіна, - вважає політолог Першої рейтингової системи Михайло Басараб. - Це означає, що, по-перше, підтвердилася інформація про те, що глава Адміністрації президента давно хотів піти у відставку, але йому не давали такої можливості. Хід його заяві дали тільки після подій 16 січня. По-друге, стало ясно, що президент вважає Льовочкіна недостатньо рішучим менеджером для реалізації силового сценарію узурпації влади.

Чи може Льовочкін повести свою політичну гру?

- У мене нема жодних сумнівів, що він не збирається піти на політичну пенсію. Він прагнутиме відновитися в політичній системі за нових реалій. Чи буде це квазі-опозиційна діяльність, чи продовження провладної політичної лінії, покаже час. Ймовірно, на певний період Льовочкін публічно дистанціюється від процесів, які відбуваються в країні, щоб відтворити своє політичне існування за зміни влади в Україні.

Хто може замінити його на посаді керівника Адміністрації президента?

- Інформація про те, що наступником Льовочкіна стане нинішній глава МВС Віталій Захарченко не позбавлена сенсу. Якщо не він, то це буде людина такого ж політичного реноме — відданий президенту чиновник та дисциплінований солдат, який невідкладно виконуватиме усі його вказівки. Питання персоналії тут не надто важливе. Головне — які обов'язки покладатимуться на майбутнього очільника Адміністрації.

Які ще можуть бути відставки чи перестановки в уряді та президентських структурах?

- Зараз складно назвати конкретні прізвища. Якщо Захарченко перейде на посаду глави АП, то його місце призначать іншого беззастережного виконавця волі президента. Наприклад, повернуть на цю посаду Анатолія Могильова. Важко прогнозувати, чи будуть зміни в економічному блоці уряду. Хоча, можливо, Янукович затіяв системне перезавантаження своєї команди, спрямоване на введення в центральні органи виконавчої влади людей, які беззастережно виконуватимуть його накази.

Сергій Льовочкін був мозковим центром команди президента. Хто замінить його в цій ролі?

- В аналітичному сенсі відставка Льовочкіна — це велика втрата для команди президента. Проекти яких би рішень не виробляла Адміністрація президента, це був достатньо сильний мозковий центр. Хоча Янукович значною мірою не дотримувався рекомендацій Льовочкіна. Утім, у президента є альтернативний інтелектуальний центр, яким керує Клюєв. Він поступово починає відігравати домінуючу роль у провладній команді.

Чи дистанціюється від президента після відставки Льовочкіна його партнер, олігарх Дмитро Фірташ?

- Далеко не факт, адже Фірташ — не політик, а чистий бізнесмен. Він діятиме з вигодою для збереження своїх бізнесових активів. Коли Льовочкін дистанціювався від редакційної політики телеканалу "Інтер", Фірташ почав одноосібно керувати каналом. Можливо, в інших сферах їхнього кооперування також відбудеться певне дистанціювання. Швидше за все Льовочкін демонструватиме лояльність до Януковича і уникатиме публічної діяльності.

За яких умов президент зважиться на відставку прем'єр-міністра Миколи Азарова?

- Нині ця відставка виглядатиме вже безглуздою. Її потрібно було робити значно раніше. Але вона можлива за чергової ескалації суспільної кризи. Тоді Азаров стане кісткою, яку Янукович кине опозиції.

Зараз ви читаєте новину «Мозковий центр Клюєва поступово починає відігравати домінуючу роль у провладній команді - Басараб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути