Ексклюзиви
субота, 07 жовтня 2017 19:48

Можемо завалити державу - військовий експерт про Калинівку

Можемо  завалити державу - військовий експерт про Калинівку
У Калинівці на Вінничині після вибуху на військовому складі втратили 30 - 40 тис. боєприпасів. Фото: rbc.ua

Трагедію у Калинівці могла спровокувати жадібність та недбалість військо-політичного керівництва країни. Якщо не змінять своє ставлення до оборони країни, то можемо втратити державу. Про це Gazeta.ua розповів військовий експерт Ігор Козій.

- Калинівка — це не просто склад боєприпасів. На ньому крім охорони проводяться ще й інші роботи з продовження терміну боєздатного перебування боєприпасів, утилізація. З початку війни у нас три таких об'єкти злетіли у повітря.

Хто має відповідати за ці диверсії?

Не треба нічого додумувати. Є постанова Кабінету міністрів 472 від 28 червня 1995 року щодо складів з боєприпасами. Документ називається "Про Програму забезпечення живучості та вибухопожежобезпеки арсеналів, баз і складів озброєння, ракет і боєприпасів Збройних Сил України на 1995 - 2015 роки". Там написано: "Керівником програми визначити начальника Генерального штабу — головнокомандувача ЗСУ. Головним розпорядником бюджетних коштів є Міністерство оборони". Керівник програми чітко визначає, на що, яким чином, які кошти направляти. Тобто, перелік заходів і ресурси на них визначає начальник Генштабу. Ця програма виконана в 2015 році. Все. Склади мали бути ідеальні.
У бюджет Міноборони в 2015-2017 роках вносилися відповідні зміни, де прописували кошти, направлені на склади. Тут уже наступає інша відповідальність — Кабмін і міністр оборони. Начебто менший рівень фінансової відповідальності начальника Генштабу.
Є й інша відповідальність, не пов'язана з фінансами та ресурсами, - адміністративна. Це підрозділ ЗСУ. Начальник Генштабу повинен вжити всіх заходів, направлених на захист цього об'єкту.


Обговорюють різні версії подій у Калинівці. Спершу була інформація про ворожий безпілотник. Зараз експерти кажуть про вибухи всередині складів.

Проблема тут пов'язана з диверсійною роботою. Швидше за все, там був агент — завербований задовго до цього. Він мав вільний доступ на арсенал, кожного дня ходив туди-сюди. Прийшов час, йому сказали: "26 вересня". Прикриттям для цієї роботи був малопомітний склад під Маріуполем. Його підірвали напередодні. Зір контррозвідки був прикутий туди. А в цей час в Калинівці агент спокійно проніс і заклав куди потрібно і що потрібно. Це зона відповідальності виключно військової контррозвідки. Державі з початку 2014 року вкрай потрібно посилити контррозвідувальний рівень. Сьогодні агентура Російської Федерації працює безкарно. Вона є в Генеральному штабі, інших штабах ЗСУ. Ми флот через це втратили.

Чому не роблять висновків?

Тут виникає питання. Це просто провина військово-політичного керівництва чи мають прихований мотив? Аби цей мотив не був мотивом Януковича у більш прихованому вигляді - тупа жадібність. Критична маса людей налаштована проти влади через цю жадібність. Врешті можемо завалити державу.

Як не допустити подібних трагедій?

Президент має вивести військову контррозвідку з підпорядкування Служби безпеки. У багатьох країнах вона знаходиться або в структурах розвідки, або у підпорядкованих президенту структурах. СБУ — структура уряду. Тоді контррозвідка скаже: хто серед військових корупціонер, що керівник СБУ чи Генштабу незрозуміло чим займається, хто є агентом. А зараз у них руки зв'язані. Жоден із членів військового кабінету Порошенка не захоче цього. Якщо це почне відбуватися, намагатимуться всунути туди свою людину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Половина українських боєприпасів зберігається під відкритим небом

26 вересня вибухнув один з найбільших склад боєприпасів в Україні — 48-й арсенал Міністерства оборони. Розташований поблизу райцентру Калинівка Вінницької області. Жителів міста на ближніх сіл евакуювали на дві доби. Рятувальникам вдалося загасити пожежу. Це четвертий випадок на військових складах за три роки війни в країні. Внаслідок пожежі вибухнуло 32—40 тис. тонн снарядів. Це біля 10 %. Більшість з них були придатні для використання. Триває розслідування.
В України залишається 14 складів боєприпасів. За оцінками військових фахівців, у зоні ризику зараз склади боєприпасів у Хмельницькій, Чернігівській, Черкаській та Житомирській областях.

Зараз ви читаєте новину «Можемо завалити державу - військовий експерт про Калинівку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути