Ексклюзиви
понеділок, 12 жовтня 2015 14:43

Місцеві ради зміняться на третину - політолог

Місцеві ради зміняться на третину - політолог
Олександр Палій Фото: УНІАН

На місцевих виборах в Україні з'явилися клони Партії регіонів — Опозиційний блок, "Відродження", "Наш край", Партія розвитку України, "За мир", Партія місцевого самоврядування та інші. Політолог Олександр Палій вважає, що таким чином колишні "регіонали" намагаються пройти у владу.

Про це він сказав в інтерв'ю Gazeta.ua.

- З одного боку, це ноу-хау Партії регіонів, а з іншого — реакція на персональний запит від колишніх "регіоналів" пройти у владу від будь-якої політичної сили, - зазначає експерт. - А взагалі вибори лише за партійними списками до місцевих рад невиправдані. Гідні люди мали б пройти до влади без посередництва партій. Тут певний перекіс у бік тих, хто має гроші і може купити місце в прохідній частині партійного списку. Добре лише те, що депутати місцевих рад не мають недоторканності. Тобто, якщо держава захоче їх притягнути до відповідальності, то проблем не буде.

Чому "регіоналів" беруть до списків Блоку Петра Порошенка, "Батьківщини", Радикальної партії?

- Звісно, беруть за гроші. Така ситуація негарна. Це банальна купівля місць.

Якщо партії фінансуватиме держава, політична корупція зменшиться?

- В усякому разі це сприятиме оздоровленню політичного клімату в країні. Це гарна ідея, але погано, що фінансуватимуться лише великі партії, які подолали прохідний бар'єр. Треба знизити його до одного відсотка, щоб збільшити політичну конкуренцію. Також не варто на фінансування партій виділяти сотні мільйонів гривень. Досить буде кількох десятків. Крім того, у нас нема ніякого впливу держави чи суспільства на олігархічне телебачення. По суті, ми змирилися з тим, що олігархи матимуть перевагу в політичній рекламі. У них є свої телеканали, через які можуть безконтрольно вести пряму чи приховану агітацію. А втручатися не можна, бо у нас же демократія.

Що можна зробити, щоб цей вплив зменшити?

- Треба взагалі заборонити політичну рекламу на телебаченні. Залишити її тільки в друкованих засобах масової інформації. Все-таки букви і смисли в словах людина сприймає більш усвідомлено, ніж телевізійні технології. Вона може перечитати текст, проаналізувати його. Виборець має отримувати інформацію з поліграфічної продукції і зустрічей з кандидатами. Це серйозно сприятиме деолігархізації суспільства. На жаль, поки що народні депутати на ці зміни в законодавстві не йдуть.

Чому знову повторюються ті самі виборчі технології підкупу виборців — гречка, ремонт шкіл і дитсадків, асфальтування доріг, безплатні концерти тощо?

- У бідному суспільстві іншого бути не може. Наші люди досі налаштовані мати "доброго пана", у якого можна щось випросити. Олігархи, які збагатилися на контрабанді і розкраданні бюджетних коштів, кидають народу якісь кістки, знаючи, що своє все-одно відіб'ють. А люди щоразу купляються на це, не розуміючи, що з них через різні схеми здеруть ще більше. У тому числі через збільшення комунальних тарифів, цін на харчі і послуги тощо.

В інших країнах таке є?

- Це явище розповсюджено у всіх державах так званого "третього світу". У Сполучених Штатах в ХІХ столітті підкуп виборців був таким же повсюдним, як у нас нині. Боротися з цим можна лише підвищенням відповідальності для всіх учасників політичного процесу — від тих, хто дає і організовує, до тих, хто бере. А ще варто передбачити у законі можливість відкликання депутата, якщо суд визнає, що мав місце підкуп виборців чи фальсифікації, які вплинули на результат голосування.

Можна сьогодні передбачити, наскільки оновляться місцеві ради?

- Гадаю, на третину, не більше. Кардинального оновлення місцевих рад не буде. Але в них збільшиться конкуренція між різними партійними групами і фракціями. Одні стежитимуть за іншими, аби вони не закрадалися. Окрім того, відбудеться партійна структуризація рад. Але серйозна доза нової крові в місцеві ради не увіллється. Це завдання на майбутнє. Необхідно провести не менше трьох виборчих кампанії, аби оновити політичну еліту в країні. До того ж треба зменшити термін повноважень органів місцевого самоврядування. Нині він складає 5 років. У змінах до Конституції передбачено 4. А найкраще було б вибори проводити кожні 3 роки. Цього часу досить, аби народні обранці показали, на що вони здатні. Чим частіше вибори, тим краще. В Америці нижня палата парламенту і третина сенату обирається що 2 роки. Постійні вибори є найкращим барометром суспільних настроїв.

Зараз ви читаєте новину «Місцеві ради зміняться на третину - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути