Ексклюзиви
пʼятниця, 02 жовтня 2015 12:00

Меркель і Олланд бояться Путіна - експерт

Меркель і Олланд бояться Путіна - експерт
Elysee/instagram.com

На зустрічі "нормандської четвірки" канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд можуть поступитися президенту Роcії Володимиру Путіну у питанні Донбасу.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Сергій Толстов.

"Треба чекати важкої дискусії", - зауважив експерт.

За його словами, сирійське питання впливає на позицію західних лідерів у вирішенні конфлікту на Донбасі.

"Головна інтрига у тому, наскільки Сирія вплине на позицію європейських лідерів. З одного боку вони налякані. З іншого - зацікавлені, щоб війна не відновилася хоча б в Україні. Війна у Сирії - перша зовнішня війна, яку веде Російська Федерація у прагненні відновлення статусу світової держави. Зокрема, через відновлення там бази, збереження режиму Асада. Росія вступає у непряму конфронтацію з США та їхніми союзниками в цьому регіоні. Наступна фаза у разі ескалації - це зіткнення російських і американських літаків у територіальному просторі Сирії", - пояснив політолог.

Він прогнозує, що на зустрічі обговорять "план Мореля".

"Головна ознака європейських політиків - це боягузтво. Цілком очевидно, що по Донбасу у Парижі Меркель і Олланд мают бути десь поступливими. У першу чергу - це продовження відведення військ. Друге - "план Мореля". Вони хочуть провести вибори на підконтрольних бойовикам територіях Донбасу. Хоча такі вибори вже випали з української виборчої кампанії. А тоді треба приймати новий закон", - зазначив політолог.

Експерт вважає, що Порошенко не хоче сваритися з лідерами Німеччини та Франції.

"Для Порошенка питання відкрите - що робити для того, щоб не відновилася війна? Для нього це дуже погано. Тим більше, що він під вибори відмовився від подальших хвиль мобілізації. Йому треба зберегти обличчя. З іншого боку - якщо він посвариться з Меркель і Олландом, якщо вони поставлять ультиматум, то він не зможе його не прийняти", - зауважив Тослтов.

""План Мореля" з якимось поправками, щоб якось зберегти обличчя українській владі, можуть ухвалити. І може розпочатися політичний діалог щодо проведення цих виборів. Росія буде чітко наполягати на прямому діалозі Києва з Захарченком і Плотницьким", - зазначив політолог.

Нагадаємо, що сьогодні о 13.00 у Парижі має відбутися зустріч лідерів "нормандської четвірки".

Зараз ви читаєте новину «Меркель і Олланд бояться Путіна - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути