Ексклюзиви
понеділок, 15 вересня 2014 21:52

Медведчук хоче змінити Конституцію і запровадити Донецький і Луганський краї -ЗМІ

Медведчук хоче змінити Конституцію і запровадити Донецький і Луганський краї -ЗМІ
Фото: zn.ua

У розпорядження журналістів потрапили копії документів, розроблених політиком.

Як стало відомо ZN.UA близько місяця тому лідер "Українського вибору" Віктор Медведчук, активний учасник "човникової" дипломатії між Банковою і Кремлем протягом усього конфлікту на Сході, передав президенту України і Росії, а також ОБСЄ розроблені пропозиції щодо законодавчого оформлення особливого статусу Донбасу.

Як повідомило ZN.UA джерело в ОБСЄ, яке передало документ із пропозиціями Медведчука, розробленими спільно з депутатом Нестором Шуфричем, мова не йде про тимчасово особливий статус окупованої частини Донбасу, а пропонується закріпити за Донецькою та Луганською областями особливий статус шляхом внесення змін до Конституції України.

Як свідчить документ, Медведчук і Шуфрич пропонують змінити назви двох областей і заснувати територіальні утворення у вигляді Донецького і Луганського краю в складі України.

"Край, як територіальне утворення у складі єдиної держави, наділяється правом на самоврядування через територіальні громади та їх об'єднання, сформовані органи представницької та виконавчої влади з метою забезпечення економічної самостійності, національних потреб, вирішення гуманітарних питань в сфері освіти, мови і культури", - сказано в п.1 пропозицій.

Також пропонується наділити край повноваженнями, характерними для широкої децентралізації, а в кожному краї створити свій парламент і уряд.
Центральної київської влади пропонується призначати в краях представників президента України, які не матимуть реальної влади.

"Для зміни територіального облаштування, широкої децентралізації влади в Донецькій і Луганській областях, забезпечення припинення збройного протистояння пропонується до внесення відповідних змін до Конституції України укласти Конституційний договормежду Верховною Радою України і президентом України з питання організації державної влади і місцевого самоврядування в Донецькій і Луганській областях", - сказано в документі.

За словами джерела ZN.UA в оточенні Медведчука, викладені пропозиції пропонуються авторами як схема остаточного врегулювання конфлікту на Сході України. В той час, як закон про особливий статус є лише проміжним варіантом врегулювання.

Зараз ви читаєте новину «Медведчук хоче змінити Конституцію і запровадити Донецький і Луганський краї -ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути