пʼятниця, 20 травня 2016 17:38

Марш "Азова" у Києві зібрав понад 5 тисяч осіб
27

Фото: Тарас Подолян

Ніяких домовленостей та виборів на Донбасі. З такими вимогами пройшов марш активістів у центрі Києва.

20 травня о 9-й ранку активісти збираються біля метро "Арсенальна", щоб провести акцію "Прийди і вимагай". Ініціаторами виступили полк "Азов" та його лідер Андрій Білецький.

Тисячі хлопців і дівчат вирушають до монументу "Батьківщина-Мати", звідки має розпочатись марш до Верховної Ради.

Біля пам'ятника формують колону, попереду тримають розгорнутий транспарант з написом "Вимоги нації - Ні капітуляції".

Близько 5 тисяч людей в колоні організовано починають рух. Попереду дві автівки "Азова" Dodge Ram та Mitsubishi L200, з яких координують напрям маршу.

Серед учасників: "Азов", "Правий Сектор", "Східний корпус", "Чорний корпус", "Самооборона Майдану", "Торнадо", бійці АТО, волонтери та громадські активісти.

Під часу маршу запалюють фаєри та скандують: "Слава Україні", "Схід і Захід разом", "Україна - понад усе".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Азовці" йдуть маршем до Ради

Близько двох тисяч поліцейських та бійців Національної гвардії перебувають у центрі міста для забезпечення порядку під час акції.

Український письменник 64-річний Василь Шкляр також взяв участі у марші. Він одягнув футболку із написом "Азов".

"Ми робимо попереджувальний мітинг. Так ми кажемо, що готові до Майдану в разі чого. Ніяких домовленостей, ніяких виборів на Донбасі. Вимагаємо відновлення кордону і все", - каже він на ходу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із Донбасу треба гнати всю нечисть, а президент розводить дипломатію - Шкляр

Письменник та багато активістів бачать у лідері полку "Азов" гідну кандидатуру на пост президента.

Серед учасників маршу помітно переважають хлопці молодого віку. Один з них - студент Києво-Могилянської Академії 21-річний "азовець" Іван Кравченко.

"У випадку саботажу розвитку національної держави я щиро сподіваюсь на військовий переворот. Легальний чи ні. Це поширені настрої серед правої молоді. Потрібно зняти Порошенка. Андрій Білецький міг би зайняти його місце. Ми ("Азов" - Gazeta.ua) розглядаємо можливість створення політичної партії після маршу. Але про це буде сказано пізніше", - розповідає він.

Біля Верховної Ради до колони приєднується і сам засновник полку "Азов", народний депутат 36-річний Андрій Білецький. Поруч з ним п'ятеро охоронців з "Азова".

"Це попереджувальна акція для недопущення проведення капітулянських виборів на Донбасі. Звертатися до совісті влади нема сенсу, але страх перед народом у неї все-таки залишається, тому треба давити на це", - наголошує лідер "Азова".

Білецький також додає, що владі вже вручили лист з вимогами не допустити проведення виборів на Донбасі.

Однак учасники зазначили, що сьогоднішній марш востаннє проводиться мирним шляхом. Далі будуть приступати до більш рішучих дій.

"Ми прийшли, щоб людям, які сидять тут і на Банковій, не дозволити зливати нас сепаратистам і російським окупантам. У цій акції мені не подобається тільки те, що вона проходить без активності та агресії. Тому що час ходити мирними акціями вже минув. "Зелені чоловічки" під Радою навіть не бояться, бо бачать, що люди мирно налаштовані. Законодавство треба порушувати, бо воно не працює", - каже прес-секретар "Правого Сектору" 35-річний Олексій Бик, який прийшов підтримати своїх побратимів.

Під стінами Верховної Ради активісти зупиняються. Вхід до будівлі охороняють з усіх боків Національна гвардія та поліція.

З промовою перед натовпом виступає Андрій Білецький. Щоб усі могли його бачити, він лізе на дах чорного позашляховика Mitsubishi L200.

"Якщо попереджувальна акція не подіє на владу, ми винесемо цю Раду і Адміністрацію Президента. Будемо очікувати зради і вести боротьбу. Об'єднаємо наші лави і з часом змінимо все. Ми не просто пройшли і провели акцію. Ми маємо право захищатися різними способами, як мирними, так і не дуже", - скандує лідер "Азова".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нас розводять, як лохів" - Білецький

Також Білецький просить усіх учасників прибрати за собою фаери.

Після його промови натовп тричі вигукує "Слава!" Андрію Білецькому.

Далі до слова виходить колишній політв'язень 78-річний Степан Хмара.

"Сьогодні дипломатичні переговори показали неспроможність вирішити ситуацію. Україна повинна поставити питання про інший формат переговорів. Наша дипломатія має бути наступальною", - зазначає він.

Учасники акції запалюють смолоскипи, підривають петарди та читають молитву українського націоналіста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під парламентом палять фаєри і моляться

Акція під стінами парламенту триває близько 40 хвилин. По завершенню так само колонами розходяться.

Правоохоронці зазначають, що під час проведення заходу не було правопорушень.

Нагадаємо, напередодні "Азов" кликав усіх на марш.

Зараз ви читаєте новину «Марш "Азова" у Києві зібрав понад 5 тисяч осіб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

37

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути