Ексклюзиви
середа, 15 жовтня 2014 14:45

Льовочкін та Фірташ хотіли зробити голову Антикорупційного бюро слугою олігархів — Пашинський

Льовочкін та Фірташ хотіли зробити голову Антикорупційного бюро слугою олігархів — Пашинський
Фото: Главред

Народний депутат Сергій Пашинський вважає, що внесені ним та "ударівцем" Ростиславом Павленком правки до законопроекту про Антикорупційне бюро лише покращили його.

Про це він розповів в коментарі Gazeta.ua.

"Ми повністю прибрали контроль Генеральної прокуратури над Антикорупційним бюро. У тому законі, який захищає Центр протидії корупції, АБ виступало філією Генпрокуратури. Так, наприклад, у ст. 3 цього закону було вказано, що координацію діяльності бюро здійснює генеральний прокурор України та уповноважені ним прокурори. Ми категорично проти того, щоб створювати філії генеральних прокурорів. У Генпрокуратури і так достатньо інструментів, щоб боротися з корупцією", - наголосив Пашинський.

Крім того, він звинуватив Центр протидії корупції у зв'язках з Льовочкіним та Фірташем та заявив, що вони хотіли зробити голову Антикорупційного бюро залежним від президента та олігархів.

"Вони внесли в цей закон, який був проголосований у першому читанні, норму про те, що голову АБ можна було звільнити на підставі адмінпротоколу про корупцію. Любий суддя України, а в нас судова система повністю корумпована, міг за 24 години звільнити голову Антикорупційного бюро. Ці люди хотіли, щоб голова АБ був слугою олігархів. Ми викинули цю ганебну норму. Але для того, щоб якийсь контроль все таки був, ми внесли дуже серйозний запобіжник — що ініціювати відставку голови антикорупційного бюро зможуть тільки 150 народних депутатів і рішення про відсторонення може прийняти 226 голосів нардепів. І тепер відставка голови АБ буде відбуватися публічно, якщо для цього буде підстава, якщо людина й справді займатиметься корупцією", - пояснив Пашинський.

Відповідаючи на запитання, для чого скасували положення щодо проходження детектора брехні всіма співробітниками Бюро при прийомі на роботу, він зауважив:

"У нас немає ні де факто, ні де юре такого інструменту, як поліграф. В США, де це широко застосовується, є цілі наукові школи, які займаються поліграфом. Це дуже складний прилад, і, щоб працювати з ним потрібно мати докторську ступінь. Як тільки в Україні з'являться поліграфи і сертифіковані спеціалісти, ми повернемо цю норму", - сказав Пашинський.

Раніше Центр протидії корупції заявив, що члени комітету Ради по боротьбі з корупцією внесли зміни в законопроект про Антикорупційне бюро, які позбавлять орган політичної незалежності.

За інформацією, ЦПК правки внесли депутати від "Батьківщини" Сергій Пашинський та "УДАРу" Ростислав Павленко. Ними знищується положення про неможливість працювати в Бюро людям, які останні 5 років служили в правоохоронних органах, які займалися "боротьбою з корупцією" в МВС, СБУ, прокуратурі, податковій та інших силових відомствах.

Це не дозволить, за словами активістів, "набрати нових людей, а не тих, що працюють та підтримують корупційну систему сьогодні".

Крім того зникло положення, щодо обов'язкового проходження поліграфа всіма співробітниками Бюро при прийомі на роботу, "що б дало додаткову можливість перевірки "ключових" борців з високопосадової корупцією на чесність та непричетність до схем".

Правками Пашинського-Павленка також суттєво урізали політичну незалежність Бюро.

"Якщо раніше звільнити голову через політичні мотиви було неможливо, то відтепер за поданням 150 народних депутатів, тобто 1, або максимум 2 фракцій у парламенті, можна підняти питання про усунення голови. Підтримати це мають 226 народних депутатів, тобто простою більшістю Ради", - йдеться в заяві ЦПК.

Зараз ви читаєте новину «Льовочкін та Фірташ хотіли зробити голову Антикорупційного бюро слугою олігархів — Пашинський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути