Ексклюзиви
четвер, 19 травня 2016 19:10

Ліквідація Пенітенціарної служби загострить криміногенну ситуацію - Старенький

Ліквідація Пенітенціарної служби загострить криміногенну ситуацію - Старенький
Фото: segodnya.ua

18 травня Кабінет міністрів ліквідував Державну пенітенціарну службу. Її повноваження передали Міністерству юстиції. Рішення було ухвалене одноголосно.

Про це Gazeta.ua поговорила з колишнім головою Пенітенціарної служби Сергієм Стареньким.

Що означає ліквідація Пенітенціарної служби? Як працюватиме Міністерство юстиції у цій сфері?

- Нормально працювати воно не зможе. Для повноцінної роботи треба ще внести зміни в близько 40 законів. Я вже не кажу про підзаконні нормативні акти. Найближчим часом зробити це нереально. Через кілька тижнів Верховна Рада йде на канікули. Вийде аж восени. Але й тоді протягнути зміни до 40 законів буде важко. В усіх законах прописана "Пенітенціарна служба" і "Кримінально-виконавча служба". Не вважаю це реформою. Це заявлений міністром юстиції популізм, який підтримав увесь Кабмін. Думаю, уряд не зовсім добре вивчив це питання.

Якщо змінять законодавство, зможе Мін'юст нормально виконувати покладені на нього обов'язки?

- Теоретично так. Але не в повній мірі, як це зараз робить Пенітенціарна служба. До функції Міністерства юстиції, наприклад, не входить оперативно-розшукова діяльність. У відомстві не може бути озброєних формувань. У Пенітенціарній службі є Служба охорони виправних колоній, підрозділи конвоювання. Мін'юст буде виконувати не властиві йому функції. Щодня в Україні конвоюють близько двох тисяч підозрюваних і засуджених. Між колоніями, доставка до судів, на слідство. Невідомо, хто тепер буде охороняти цих людей. Питання не врегульоване.

Тепер це будуть робити правоохоронці?

- Раніше конвоювання здійснювала міліція. Потім - Національна гвардія. Але прийняті закони про ці структури мали передати обов'язки Пенітенціарній службі. Цього не відбулося, тому що міністр юстиції придумав таку "гарну" реформу.

Що це означатиме для засуджених?

- Для засуджених це повний хаос у забезпеченні їхніх прав і потреб. Між ними дуже часто виникають конфлікти, проблеми. Працюють "блатні" поняття, боргові зобов'язання. Вплив адміністрації на ці процеси різко зменшиться. Прогнозую, що правопорядок і безпека засуджених всередині колоній дуже знизяться.

Що чекає Україну після ліквідації Пенітенціарної служби?

- Зростуть ризики для кожного селища та міста, де є колонія. Вони там або дуже слабо, або взагалі не будуть контролюватися. Це ризики втеч, масових заворушень, вчинення злочинів на прилеглих територіях. Не всі колонії добре охороняються. Є напіввідкриті. Там за засудженими догляду взагалі не буде. Навіть зараз в колоніях багато злочинів. Майже 90% випадків шахрайства по телефону здійснюють саме засуджені.

Зараз ви читаєте новину «Ліквідація Пенітенціарної служби загострить криміногенну ситуацію - Старенький». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути