Ексклюзиви
понеділок, 10 березня 2014 13:31

Кримський конфлікт мало змінить світогляд українців - Грицак

Кримський конфлікт мало змінить світогляд українців - Грицак
Фото: expert.ru

На думку українського історика і публіциста Ярослава Грицака конфлікт у Криму закріпить в українцях певні не найкращі світоглядні риси.

Про це він сказав в коментарі Gazeta.ua

"Кримський конфлікт світоглядно мало змінить українців. Він навіть закріпить певні світоглядні позиції, до того ж, не найкращі. До цього часу показувалося, що найголовнішою рисою, яку мають українці, є почуття безпеки - боязнь конфлікту, боязнь того, що щось станеться. Це те що випливає у нас з досвіду 20 століття: Україна була територією багатьох воєн, багатьох геноцидів тощо", - зазначив він.

"Це нормальне людське почуття. Але погано, що воно домінує. Це означає, що суспільство знаходиться в стані не самовираження, а радше виживання. Бо там де панує страх суспільство далі думає про виживання. Консервується певний стан, стан закритості перед зовнішнім світом, бідності і всього іншого. І це той стан, проти якого був Майдан. Це той стан, який дає можливість існувати закритим системам, корумпованому уряду, принципу кумівства і таке інше. Тому Крим діє досить негативно, бо він зміцнює це почуття. Звичайно, що це не з вини самих українців, тому що загрозу таку створює Росія. Але кожна війна відкидає поступ назад, страх війни робить теж саме", - додав історик.

Грицак зазначив, що кримський конфлікт консолідує українців, проте ця консолідація базується на пошуку спільного ворога.

 "Українці зараз як ніколи консолідовані. Але з другого боку ми розуміємо, що суспільство, яке більше ставить питання на ідентичності "хто я, а хто чужий", а не думає про самовираження, ніколи не зможе зробити радикальних економічних і політичних реформ. В кінцевому рахунку це все негативний вплив. І навіть якщо Росія від'єднає Крим, то це заганяє Україну у минуле. Тому треба цей конфлікт терміново розв'язувати. Як казали латиняни: серед війни мовчать музи, тобто мистецтво. Серед війни неможливий поступ і неможливі реформи. Але це не пов'язано з тим, що немає технічної можливості, а тому, що cуcпільство тяжко йде. Бо є почуття страху і загроза безпеки", - наголосив історик.

На запитання чи відійдуть у минуле суперечності між заходом і сходом України, він відповів: "Суперечності між заходом і сходом в Україні не зникнуть. Просто за таких ситуацій вони відходять на другий план. Ці відмінності дуже суттєві. Проблема не є в самих відмінностях. Проблема в тому, що ми не вміємо жити з цими відмінностями. Україна трохи навчилася і зараз вже українці визнають, що ці відмінності не є аж такі сильні і з ними можна жити. Це є добрий початок, щоб починати реформи. Але з другого боку страх ці умови відкидає за принципом".

Грицак зазначив,що базова установка українців "аби не було гірше" це те, що "нам не дає розколотися, але і те, що не дозволяє нам йти вперед".

Зараз ви читаєте новину «Кримський конфлікт мало змінить світогляд українців - Грицак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути