четвер, 30 липня 2015 16:12

Кремль намагається тишком домовитися із Заходом

Кремль намагається тишком домовитися із Заходом

Росія мала виплатити колишнім співвласникам нафтової компанії "ЮКОС" $50 млрд компенсації до 15 січня цього року. Таке рішення оголосив Третейський суд у Гаазі торік у липні.

2003-го влада РФ почала процес розвалу "ЮКОС", якою керували Михайло Ходорковський і Платон Лебедєв. Її активи почала контролювати державна компанія "Роснефть", а керівників тоді ув'язнили. Однак Володимир Путін сказав, що "Росія не визнає юрисдикцію рішень судів Гааги, тому не виплачуватиме компенсацій". Через це в червні Бельгія, Франція та Австрія оголосили про арешт російських активів.

3 липня прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте закликав ООН створити міжнародний трибунал у справі боїнга, збитого торік над Донбасом. Ракету запустили з російського "Бука" з території, підконтрольної бойовикам. Загинули 298 людей.

Пропозицію Нідерландів підтримала Україна, Малайзія, Австралія та Бельгія. РФ назвала рішення "контрпродуктивним та несвоєчасним". 29 липня її представник у Раді безпеки ООН єдиний проголосував проти створення трибуналу. А в червні Євросоюз продовжив економічні санкції проти Росії до кінця 2015-го.

- Аби впоратися з цими викликами, Кремль намагається домовитися із Заходом в кулуарах - в обмін на призупинення військового конфлікту на Донбасі зі свого боку, - вважає російський політолог Андрій Піонтковський. - Коли почнуться конкретні арешти майна, будуть і переговори. 50 мільярдів доларів для РФ дуже велика сума. Її спробують скоротити. Бо паніка вже почалася. Росія терміново евакуювала так звані інститути демократії, що очолювали двоє кремлівських пропагандистів - Андранік Мігранян у Нью-Йорку і Наталія Нарочницька в Парижі. Думали, що ці інститути будуть першими об'єктами реалізації позовів.

Росії не уникнути сплати 50 мільярдів?

- Всі апеляції пройшли, а російська аргументація непереконлива. Мовляв, РФ не ратифікувала конвенцію про обов'язковість виконання рішення Гаазького суду в Росії. Але ж вони брали участь в усьому процесі. Призначали навіть одну із трьох суддів. Тому нинішня аргументація - несерйозна.

Звичайно, Росія нічого не платитиме. Але ж вона має купу власності на таку суму за кордоном. Є що арештовувати. Наприклад, власність компаній із державною часткою. Того ж "Газпрому". Єдиною можливістю для маневру російської влади є переговори з утримувачами тих позовів.

А тепер от маневри, щоб ухилитися від міжнародного трибуналу щодо збитого боїнга.

- Зараз на Заході є такий настрій: "Ми й так забагато зробили для України". Мовляв, вибили з голів московських мосьок усякі ілюзії про "русский мир", зупинили військову експансію. Тому, можливо, не варто заганяти у глухий кут Путіна, дамо йому можливість врятувати обличчя. Це стосується й теми трибуналу щодо боїнга. Бо це вже питання особисто до Путіна. Відомі всі прізвища людей, які перевозили той "Бук", є його номер, відомо, з якої він частини. Це були російські військові. Тому виходить, що трибунал - це шлях оголошення особисто Путіна військовим злочинцем (є головнокомандувачем Збройних сил Росії. - ред.). А йому цього дуже не хочеться. Думаю, десь за лаштунками Москва і Захід домовилися: мовляв, це не російські військовослужбовці винні, а якось отак випадково "Бук" опинився в сепаратистів, а вони не вміли ним користуватися. Неграмотні шахтарі натиснули не на ту кнопку. Трагічна помилка.

З одного боку, РФ наче бере на себе відповідальність, бо відповідає за тих сепаратистів і добровольців. Але, з другого, знімається особиста відповідальність із Путіна та російського керівництва. Буде винна мавпа з гранатою. Нею призначать якогось Гіркіна, видадуть його Гаазькому трибуналу. Приблизно така домовленість або є, або скоро буде.

Що буде в разі появи позовів родичів жертв трагедії, на яких політичні рішення не поширюються?

- Може бути, як із "ЮКОСом". Влада може грати у будь-які політичні ігри. А є люди, яких це стосується. Тому такі позови не просто будуть, вони вже є у Лондонському суді. І вони поставлять Захід, що нині вирішив розслабитися, у не дуже гарне становище.

Економічних санкцій проти Москви на Заході не скасували. Навпаки продовжили до кінця року.

- Навіть за найкращого для Путіна сценарію санкцій не скасують. Є анексований Крим, який Захід ніколи не визнає російським. Хіба що Путін зовсім відмовиться від Лугандонії, виведе свої війська, віддасть Україні контроль за кордоном. Тоді про це можна буде говорити. Але поки що виглядає так, що конфлікт заморожується на стадії "Крим і Лугандонія наші". Тому санкцій не зніматимуть, але й не посилюватимуть.

Зараз ви читаєте новину «Кремль намагається тишком домовитися із Заходом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути