середа, 18 липня 2012 14:17

"Країна стоїть на краю соціально-економічного вибуху" - Томенко

"Країна стоїть на краю соціально-економічного вибуху" - Томенко
Микола Томенко. Фото: gazeta.ua

Із віце-спікером 47-річним Миколою Томенком зустрічаємось у Черкасах 17 липня у штабі об'єднаної опозиції "Батьківщина". Одягнений у смугасту сорочку, джинси і кросівки. У Черкаси він приїхав для чергування у наметах на Соборній площі. Нардепи запровадили чергування після того, як 6 липня у Черкасах правоохоронці жорстоко побили учасників мирного мітингу на захист української мови, а 13 липня у штабі опозиції намагалися провести обшук.

У політикумі говорять, що 31 липня більшість може зібрати позачергову сесію. Що там можуть вирішити і який подальший розвиток подій?

- Вірогідність достатньо висока.  Це пов'язано з тим, що все-таки потрібно завершити історію із зміною керівництва Верховної Ради. Владі потрібен тимчасовий передвиборчий, навіть не голова, а представник Партії регіонів на посаді спікера. Він має вивести з ситуації з мовним законом.

Переконаний, що ні Янукович, ні Азаров, ні більшість депутатів мовний закон не читали. По-перше, його неможливо виконати, по-друге, ніхто й не збирається це робити. У Закарпатській області всі мають вивчити українську, російську та угорську. В Чернівецькій замість останньої румунську. Всі документи потрібно буде робити і на регіональних мовах. Це складно буде і технологічно, і фінансово. Тому мовний закон потрібно буде підписати, щоб вивести за межі Верховної Ради.  31 липня буде звільнений Литвин, нарешті моя заява буде остаточно проголосована. І новий спікер або підпише мовний законопроект, або поставить його на переголосування.

Якщо приймуть відставку Литвина, хто буде наступним спікером?

- "Регіонали" оберуть свого конкретного хлопця. Це може бути Олександр Єфремов чи хтось інший з керівництва фракції. Хтось мені сказав, що його можуть не вибрати, бо він погано говорить українською. На що я кажу, що, у порівнянні з Азаровим, всі решта говорять літературною мовою. Існує вірогідність Мартинюка, якщо він так дисципліновано виконує настанови "регіоналів". Якщо захочуть створити ілюзію демократичності, можуть зіграти єзуїтський хід і психологічно добити Литвина: взяти когось із його блоку, хто зрадив і проголосував за мовний проект. Це такі кандидатури:  Сергій Гриневецький, Ігор Шаров, Олег Зарубінський.

Які завдання стоятимуть перед наступним керівництвом Верховної Ради?

- Зробити так, щоб після парламентських виборів 28 жовтня зберегти або утворити нову пропрезидентську більшість. Яка б далі підтримувала чинний політичний режим. Це означає, що під час виборчої кампанії підтримають законопроект про соціальні ініціативи. Що пенсіонери отримуватимуть безкоштовні пайки, гроші. Їх завдання переконати, що Партія регіонів старається для людей.

Якими будуть дії опозиції? Чи є у вас стратегія?

- Ми маємо максимально фіксувати те, що нинішній парламент не діє так як потрібно. А є інструментом Партії регіонів. Кожен законопроект, який не дотримується процедури і Конституції, оскаржуватимемо в судах. Іншого шляху в нас немає. Понад 90 відсотків людей Верховну Раду не сприймають, як орган. Вона втратила свою функцію, це партійні збори депутатів більшості.

Зараз Яценюк оголосив всеукраїнську акцію "Україна без Януковича". На що розраховуєте?

- За змістом це своєрідний народний референдум. За формою - позов проти Януковича за порушення Конституції. Якщо вийдемо на показники більшості, це означатиме, що потрібно провести дострокові вибори. І через імпічмент чи в інший спосіб апелювати до серйозних порушень національних інтересів, які мали місце.

Чому так мало людей виходять протестувати? Що може збурити суспільство?

- Я думаю, що люди готові до цього, але не на рівні дій. Бо влітку люди думають, як вижити, про дачі, городи. Тому ми зараз збираємо лише підписи. А з вересня-жовтня акції будуть збільшуватися. Ми не приховуємо, що лідери об'єднаної опозиції їздитимуть по містах і залучатимуть людей до мітингів і протестів. За оцінками 75 відсотків населення є незадоволеними.

Соціально-економічна ситуація є надзвичайно непростою. Сьогодні штучно утримується курс гривні, за рахунок кредитів і діяльності Національного банку відбуваються виплати соціальних ініціатив. Але країна стоїть на краю соціально-економічного вибуху. І з вересня ситуація погіршуватиметься, бо немає грошей на пенсії і зарплати. Ми переживали найбільші кризові ситуації, але ніколи не брали кредити в Китаї на сільськогосподарську техніку, на якій будуть працювати китайці. В той час, коли наші люди без роботи. Я їздив по Закарпаттю, там санаторії заповнені наполовину. Це означає, що люди не можуть дозволити собі поїхати оздоровитися. Це ключовий показник, що економічний стан країни плачевний.

Який ваш план усунення Януковича від влади?

- На першому етапі наша акція "Україна проти Януковича", потім 226 голосів, які нам необхідні в парламенті. Вони дають нам прийняття закону про імпічмент і початок процедури. Ми переконані, що конфлікт між парламентською більшістю і президентом об'єктивно можна буде вирішити лише достроковими виборами. Ми готові, що і наступний парламент піде на дострокові вибори. Так як це було з Кравчуком, коли він погодився піти на дострокові вибори і парламент переобирався. Кінцева наша мета - змінити владу в Україні.

Яка ймовірність проведення дострокових парламентських і президентських виборів?

- Дострокові парламентські вибори можливі лише з президентськими. Тоді знімається конфлікт. Ми готуємося до можливої фальсифікації виборів. Є інформація, що змушують лікарів і вчителів вступати до Партії регіонів. На Черкащині така ж ситуація. Нам дзвонять, що їм кажуть, що повинні виходити на мітинги опозиції і казати, що вони за Януковича.

Опозиція знає, що робити після цих дострокових виборів? Що найперше буде зроблено?

-  Спочатку треба скасувати низку законопроектів, які не в інтересах суспільства. Прийняти нову редакцію Податкового кодексу. Бо цим знищили малий і середній бізнес. Потім Пенсійна реформа, за якою абсолютно несправедливо підвищили вік. Особливо жінкам. Це низка законопроектів медичної реформи, якими знищуються медичні заклади. Тобто всі антинародні речі мають бути скасовані.  Також - надзвичайний законопроект, який перетворить Верховну Раду у відповідальний орган - це кримінальна відповідальність за голосування чужими картками і відкликання депутата.

Далі - низка законопроектів, які б стимулювали створення робочих місць. Повністю потрібно переглянемо податки, щоб дозволяли нормально людям працювати. Ми розуміємо, не буде економіки, не буде  зарплат і пенсій. Ми маємо план, він редагується, бо в регіонах є досить непогані ідеї.

Які реформи мають бути відразу запущені, аби Україна могла рухатися вперед?

- Перше - це реформа судової системи і правоохоронних органів. Бо в нас суди легалізують рішення влади або тих, хто платить гроші. А правоохоронні органи не захищають права і свободи громадян, а використовуються як інструмент рекету. При чинному президентові такий закон буде блокуватися. І реформа  місцевого самоврядування та повністю бюджетної системи. Щоб зароблені гроші, наприклад, селом, не віддавалися в район, а використовувалися на місцеві потреби.

Зараз ви читаєте новину «"Країна стоїть на краю соціально-економічного вибуху" - Томенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути