середа, 12 лютого 2014 17:55

Комісія правозахисників визнала, що суд нелегітимно амністував Попова і Сівковича

Комісія правозахисників визнала, що суд нелегітимно амністував Попова і Сівковича
Андрій Клюєв, Володимир Сівкович і Олександр Попов. Фото: vesti.ua

Рішення Печерського райсуду Києва про зняття відповідальності з Володимира Сівковича та Олександра Попова за розгін Майдану в ніч на 1 грудня — нелегітимне.

Про це заявив голова робочої групи громадської Комісії з розслідування порушень прав людини, старший науковий співробітник Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України Микола Сірий.

Він наголосив, що події 30 листопада, а саме звіряче побиття студентів, визнані злочинною дією держави як в Україні, так і за кордоном, в тому числі тому, що ці дії очевидні: вони зафільмовані, задокументовані і мають величезну кількість свідків. Ці дії як злочинні оцінив публічно і президент України, і генпрокурор, зазначає Сірий.

"Тобто жодних сумнівів немає в тому, що з боку держави, агентами держави, офіційними особами держави було вчинено злочин проти мирних протестувальників", — зауважив юрист.

"Держава не може і не вправі звільняти себе від відповідальності, тому що відповідальність держави в публічній сфері виникає в момент створення держави, а зникає при зникненні держави. Отож, поки держава існує, її відповідальність у публічний сфері залишається незмінною. Відповідно будь-яке рішення органів держави — чи то парламенту, чи то судів, спрямовані на зняття відповідальності з держави, є нелегітимними", - робить висновок Сірий.

Держава, за словами експерта, може зняти підозру з посадової особи Попова і перекласти підозру на іншу офіційну особу, але вона не може зняти відповідальність з усіх офіційних осіб.

"Тоді вона знімає відповідальність з себе самої, а це неможливо, поки вона існує як держава", - сказав він.

Комісія з розслідування порушень прав людини в Україні створена 27 січня 2014 року. Її діяльність спрямована на розслідування порушень прав людини під час реалізації громадянами права на мирні зібрання, починаючи з 30 листопада 2013 року. Голова Комісії — Надзвичайний і Повноважний Посол України, суддя міжнародного трибуналу щодо колишньої Югославії професор НаУКМА д.ю.н. Володимир Василенко.

До складу Комісії увійшли також Олег Березюк, Станіслав Шевчук, Йосип Зісельс, Євген Сверстюк, Василь Кисіль, Микола Козюбра, Данило Курдельчук, Микола Сірий, Василь Овсієнко, Григорій Омельченко, Мирослава Антонович, Станіслав Батрин, Володимир В'ятрович, Катерина Левченко, Руслана Лижичко.

Комісія працює за трьома основними напрямками — відновлення порушених прав громадян, інформаційно-роз"яснювальна робота, формування "Чорної книги порушень прав людини в Україні". По кожному із них створена робоча група.

Зараз ви читаєте новину «Комісія правозахисників визнала, що суд нелегітимно амністував Попова і Сівковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути