пʼятниця, 20 листопада 2015 07:05

"Коломойський, Ахметов і Фірташ готують дострокові вибори" - політолог

"Коломойський, Ахметов і Фірташ готують дострокові вибори" - політолог
фото: thekievtimes.ua

Місцеві вибори в Україні показали розчарованість та апатію суспільства. Поки що ці процеси пасивні. Але протестні настрої наростатимуть. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua сказав політолог Антон Круть.

Як парламентські партії показали себе на місцевих виборах?

- Свою невідповідність контексту виборів. Вивішували борди про порятунок країни, вирішення проблем з армією. Вводили виборців в оману. Адже місцеві депутати не мають відповідної компетенції і важелів, щоб вирішувати ці питання. Вони не можуть зменшити тарифи на житлово-комунальні послуги та захистити країну від російської агресії. Це маніпуляція і нею всі користувалися. Фактично актуального порядку денного виборці не побачили.

Хто був найкреативнішим?

- Найкреативніша кампанія була в другому турі мерських виборів у Дніпропетровську. Коли "укропівець" Борис Філатов обмінювався плакатами з представником "Опоблоку" Олександром Вілкулом. Варто тільки згадати фразочку першого про другого "голубой воришка". Натомість Вілкул відповідав слоганами про рейдерство. Кампанія стала за межею фолу.

Що стало найбільшою несподіванкою цих виборів?

- Результати для "Самопомочі". Фактично партія продемонструвала гарні показники на Півдні та Сході. У Миколаєві отримали свого мера. Від 5 до 10 відсотків голосів на Сході показують, що партія може претендувати на звання третьої сили. Принаймні, бачимо, що там збільшується кількість проукраїнських громадян. Результат "Самопомочі" свідчить і про певне розчарування в провладній партії.

Неочікуваним був результат "Свободи", яка набрала достатньо значні відсотки на західній Україні. Вона побудувала свою кампанію на акценті і заклику до патріотів, ветеранів АТО, військовослужбовців. Результат показав, що люди реагують і відгукуються. Хоча після дій "Свободи" під парламентом 31 серпня її вже списали. Виявилося, зарано. У них ще існує політичне майбутнє.

Хто зазнав найбільшої поразки на місцевих виборах?

- Найбільшою невдахою кампанії стала Радикальна партія. Її загальний результат є дуже низьким. Найімовірніше, люди стомилися від популізму Ляшка.

Як себе проявила ще одна парламентська партія - "Батьківщина"?

- Пройшла кампанію досить рівно. Має певний блокуючий пакет акцій у місцевих радах західної України. Забезпечила умови, коли владні партії будуть змушені з нею домовлятися. Аби збільшити свою вагу Тимошенко домовилася співпрацювати зі "Свободою" у місцевих радах. Удвох буде легше торгуватися із владою. Тимошенко вміє не тільки говорити лозунгами, а й домовлятися та йти на певні поступки.

Як результати місцевих виборів вплинуть на бажання політсил педалювати позачергові парламентські вибори? Кому вони вигідні, а кому — ні?

- Готують дострокові вибори олігархи. І Коломойський, і Ахметов, і Фірташ. Вони не задоволені політикою президента по відтискання їх від великих потоків. Тому шантажують Порошенка розхитуванням ситуації. Треба дочекатися 11 грудня, коли уряд втратить імунітет. Розгорнуть гру з новою коаліціадою чи прем'єріадою. Якщо не вдасться сформувати нову більшість, то вже в березні можемо отримати дострокові вибори.

Ця місцева кампанія не показала радикальних змін рейтингів, аби сказати: "От бачите настрої? Треба їх відобразити у новій Верховній Раді". В Адміністрації президента готували аналітичну записку, де перераховували відсотки по місцевих радах на загальнонаціональні. Аби побачити — на який результат можна розраховувати на можливих дострокових парламентських виборах. Фракція Порошенка скоротиться. Натомість вибори вигідні "Батьківщині", Радикальній партії, "Свободі", "Опозиційному блоку". Також - "Самопомочі".

Найімовірніше, нові вибори можемо отримати наступної осені. Ключовим буде грудень. Можлива дестабілізація.

На місцевих виборах засвітилися і здобули представництва такі партії як "Наш край", "Відродження", "Укроп". Вони братимуть участь у парламентській кампанії?

- Це технологічні одноразові проекти. Примарні структури. Все залежатиме від доцільності та розкладів рейтингів, який буде напередодні дочасних виборів. Діятимуть ситуативно. Проти них грає й те, що у них немає харизматичних лідерів. Хоч робитимуть ставку на те, що їхні представники — мери чи місцеві директори заводів.

Зараз ви читаєте новину «"Коломойський, Ахметов і Фірташ готують дострокові вибори" - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути