Ексклюзиви
четвер, 27 грудня 2012 17:32

"Кличко розуміє, що посада мера Києва - це політичне самогубство, але не піти на вибори не може" - експерт

"Кличко розуміє, що посада мера Києва - це політичне самогубство, але не піти на вибори не може" - експерт
Андрій Золотарьов. Фото: blog.i.ua

Якщо Віталій Кличко балотуватиметься в мери Києва, то це може стати його політичним самогубством.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Андрій Золотарьов.

Коментуючи заяву Кличка щодо того, що в нього ще не зникла зацікавленість головуванням у Києві, експерт наголосив, що мер наразі має обмежені повноваження, і тому для Кличка це дуже важкий вибір.

"Посада мера столиці була б непоганим трампліном, але не в українських умовах. Це працює лише там, де грають за правилами. Так, наприклад, Жак Ширак свого часу був мером Парижу", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київ для Кличка буде кращим плацдармом для президентських виборів, ніж Рада - експерт

Золотарьов додав: "Але в українських реаліях піти в мери і залишитися без повноважень, та ще й з фактично з бюджетом банкрутства, який є у столиці, Кличку не вигідно. Це нагадує політичне самогубство".

Водночас, ескперт переконаний, що не балотуватися на виборах мера Києва Кличко також не може.

"Не піти на вибори — це проявити слабкість. І Кличко, як на мене, дуже добре це розуміє. Зараз він фактично вагається між цими полюсами. Він чудово бачить, що отримавши мерську посаду, з ним не будуть грати за правилами, він залишиться чимось на кшталт "англійської королеви" без повноважень. Крім того, будуть створені всі умови для його дискредитації. Але й не піти — це проявити слабкість, а це вже стане певним чином розриву його образу", - пояснив він.

Політолог також не виключає, що опозиційні партії можуть підтримати Кличка на виборах у мери столиці як єдиного кандидата.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Регіонали" намагатимуться відтермінувати вибори мера Києва

"Підтримати Кличка було б досить логічним з боку опозиції. Бо опозиція може конкурувати із владою лише завдяки об'єднанню своїх зусиль. Якщо кожен буде грати свою гру, то це закінчиться своєю грою Банкової і на користь Банкової. Бо в 2004 році перемога була лише завдяки об'єднанню зусиль", - зауважив Золотарьов.

Нагадаємо, що лідер партії УДАР Віталій Кличко заявив, що досі зацікавлений мерським кріслом у Києві. "Від Києва залежить дуже багато. Тому що всі процеси починаються зі столиці", - пояснив він.

При цьому коментуючи заяву глави фракції "Батьківщина" Арсенія Яценюка щодо єдиного опозиційного кандидата на пост мера столиці, політик зазначив, що "він зробив висновки, бо коли останній раз Турчинов балотувався, балотувався й Кличко, але врешті решт виграв Черновецький". "Ми не повинні наступати на ті ж самі граблі. Ми не повинні робити ті ж самі помилки", - уточнив Кличко.

Зараз ви читаєте новину «"Кличко розуміє, що посада мера Києва - це політичне самогубство, але не піти на вибори не може" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути