Ексклюзиви
пʼятниця, 03 липня 2015 17:53

Грузія вимагає від Росії понад 70 мільйонів євро компенсації за депортацію

Грузія вимагає від Росії понад 70 мільйонів євро компенсації за депортацію

Грузія вимагає від Росії 70,32 мільйона євро як компенсацію за завдану моральну шкоду під час масової депортації грузинів з Росії в 2006 році.

Про це йдеться в заяві Мін'юсту Грузії.

Відповідні документи були направлені до Європейського суду з прав людини у Страсбурзі 2 липня.

Відзначається, що Мін'юст Грузії у вересні 2014 звернувся до ЄСПЛ і попросив як посередника надати допомогу в проведенні переговорів з РФ в будівлі суду.

ЄСПЛ тоді встановив порушення Росією кількох статей Європейської конвенції з прав людини в 2006 році, коли була проведена масова депортація грузинів.

У рішенні суду зазначається, що з боку Росії мала місце координована політика щодо затримання, арешту і масового вигнання грузинів, відповідно, була порушена четверта стаття четвертого протоколу Європейської конвенції.

На визначення розміру компенсації сторонам було дано 12-місячний термін. Питання мали вирішити міністерства юстиції двох країн.

Проте за словами Мін'юсту Грузії з Росії не надходило жодної документації або позицій в обхід Страсбурзького суду.

З урахуванням цього, відповідно до інструкції Європейського суду і неможливості проведення переговорів з міністерством юстиції РФ, Мін'юст Грузії представив до Страсбурзького суду письмові міркування з приводу компенсації.

За моральну шкоду Грузія вимагає від влади Росії 70 320 000 євро. Ця сума заснована на прецедентних рішеннях Страсбурзького суду з подібних справ.

З даного приводу Страсбурзький суд проведе обговорення і визначить подальшу процедуру і кроки для сторін.

Масові гоніння в Росії торкнулися тисяч чоловік грузинської національності. У позові грузинської сторони в якості ілюстрації наведені 130 індивідуальних випадків, зазначає Грузія Online.

Зараз ви читаєте новину «Грузія вимагає від Росії понад 70 мільйонів євро компенсації за депортацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути