середа, 09 липня 2014 10:42

Громадські активісти скупалися в басейні Ахметова та нарвали троянд із його клумби
20

Фото: Тарас ПОДОЛЯН

"Ми хочемо змусити Ахметова перейти на український бік. Він зараз намагається маневрувати", - пояснює депутат Київради й громадський активіст Ігор Луценко людям, які вчора зібрались на Європейській площі, щоб взяти участь в автопробігу до маєтку олігарха Ріната Ахметова в елітне котеджне містечко "Срібна затока" на дамбі в районі Конча-Заспи.

"Він оголошує, що поза політикою. Але війна - не є політикою. Це - війна певних сил Росії, Кремля, "нафтогазового лобі" проти України. Вже пора визначитися: чи він допомагає Україні виживати, чи допомагає ворогам і добиватиме її. Якщо людина, яка має 20% ВВП України, заявляє, що люди, які вбивають українців за українську мову, - просто інша політична течія, яку треба зрозуміти, то ми такого не сприймаємо", - заявив Луценко. Зізнається, що зустрічався з олігархом напередодні. Порадив йому перейти від слів до діла. Виступити на телебаченні у вишиванці й українською мовою звернутися до терористів, щоб ті перестали стріляти в українців і наших військових.

"Тоді Стрілок задумається: чи застрелитися, чи втекти, чи піти на Москву. Він же виступив відкрито по Маріуполю іі батальйон "Азов" зачистив місто", - додав Луценко.

О 18.50 з Європейської площі виїжджає колона з 15-ти машин. По дорозі до Кончі-Заспи автівки приєднуються. Вишиковується колона з півсотні авто. В'їзд до котеджного містечка перекритий. Невідомі люди не відчиняють ворота. Тоді активісти виходять із машин і пішки йдуть до ахметівського маєтку.

Кілька активістів у балаклавах і камуфляжах заходять до першого двору від прохідної через прочинені ворота. Їм на зустріч вискакують два охоронці. "Що ви робите? Збожеволіли? Тут живе посол Канади?", - кричать. Вказують хлопцям на два прапори на території маєтку — України та Канади. Активісти вибачаються, і спішно йдуть із подвір'я. Виявилось, що маєток Ахметова - наступний. За шестиметровим мурованим парканом, пофарбованим у бежевий колір. Ворота виведені позолотою. Активісти спершу стукають охороні, їм не відчиняють. Тоді вісім хлопців у балаклавах лізуть на ворота.

"Тут кажуть, що Рінат повечеряє й скоро вийде", - жартує один із них, натякаючи, що на подвір'ї нікого немає. Оголошують, що якщо через 15 хвилин до них ніхто не вийде – перелізуть через паркан і самі підуть до нього. Дехто з активістів зауважує, що Рінат Леонідович ще вчора знав, що до нього приїдуть і тому поїхав з маєтку.

"Його права рука, депутат Микола Левченко, наказував директорам шкіл відкривати ворота перед сепаратистами й проводити референдум. Разом із Губарєвим проводив мітинги. Закликав захоплювати адміністративні будівлі. Тому Ахмєтов такий самий сепаратист, як і Губарєв, Гіркін та Левченко. Треба припинити терористичне угрупування на Донбасі. Ми маємо примусити його це зробити", - оголошує в гучномовець донеччанин Костянтин Лавров з громадської організації "Громадянська сила".

Активісти пишуть на паркані аерозольною фарбою "Ахметов — вбивця", "ПТН-ПНХ", "Слава Україні".

Через 15 хвилин охорона пропускає журналістів, активісти перелізають через ворота.

У дворі знаходиться триповерховий будинок, чайний будиночок, басейн на 10 метрів.

Перед будинком — відімкнений фонтан зі статуєю жінки з дітьми. Активісти піднімаються східцями на поріг будинку, щоб зайти всередину. Біля дверей стоїть охоронець, не пускає.

"Я не знаю, чий це будинок, Ахметова тут ні разу не бачив. Охороняти цей будинок – моя робота", - каже активістам.

Тоді вони заходять за будинок. Між ним та басейном висаджений розарій та інші дерева — сосна, акація, берези. Один з активістів миє руки в басейні. Каже, що вода тепла. Через кілька хвилин двоє стрибають у воду в одязі. Охорона мовчки спостерігає.

"Хлопці, та не треба цього робити. Ми ж цивілізовані люди, прийшли сюди з миром. Йдем на вихід. Тут все одно нікого немає", - вмовляє плавунів на вигляд 50-річний активіст з вусами в камуфляжі. Вони його не слухають. Лягають на два шезлонги, один активіст бере жіночий журнал. Поруч на столику в корзинці залишені косметичні засоби — лосьйон для тіла, крем для засмаги, засіб для зняття макіяжу, ватні диски. Поруч акуратно складені жіночі шорти, бейсболка, рожевий рушник. Один з активістів витерся ним після того, як поплавав у басейні.

Всередині чайного будинку ходить жінка у білому костюмі, схожа на покоївку. Двері не відчиняє. Троє активістів рвуть по троянді із розарія Ахметова й ідуть із двору.

"Очікували більшого. Але нас не зустріли. Нічого не запропонували. Господаря немає. Ми хотіли з ним поговорити. Хатинка в нього звісно скромніша, ніж в Януковича. Але найбільша інтрига в тому, що в середині цього будинку", - говорить один з тих активістів, що перелізли через ворота. Називається Сергієм, у камуфляжі та балаклаві. Запевняє, що ця акція під маєтком олігарха не остання.

"Люди ще хотітимуть поговорити з Рінатом Леонідовичем. Це тільки початок. Ми з Януковичем теж спершу говорили-розмовляли місяць-другий. Я думаю, що не він нам перший зробить сюрприз, а ми йому".

Близько 22.00 активісти роз'їжджаються.

Зараз ви читаєте новину «Громадські активісти скупалися в басейні Ахметова та нарвали троянд із його клумби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути