Ексклюзиви
вівторок, 19 лютого 2013 20:24

Гостиний двір продовжують охороняти кілька сотень "беркутівців"
10

Фото: Фото: Андрій ЖИГАЙЛО

19 лютого вхід до Гостиного двору продовжують охороняти кілька сотень "беркутівців". Патрулі з міліціонерів розташувалися по периметру будівлі, кілька десятків чергують у середині двору. Правоохоронці парами обходять будівлю периметром.

Вчора народних депутатів, журналістів та активістів вигнали з внутрішньої території Гостиного двору. 36 активістів побили та арештували, із них двоє потрапили до лікарні.

У вівторок вхід до двору з боку пам'ятника гетьману Сагайдачному блокують семеро правоохоронців. Через дорогу припарковані автобуси з бійцями "Беркуту". На фоні них двоє активістів, учасників вчорашньої бійки, роздають інтерв'ю на камеру.

"Близько 15:20 я був неподалік Гостиного двору, мав зустріч із журналістом, мав дати інтерв'ю. Побачили штовханину, почули жіночі крики про допомогу. Навколо було близько сотні міліціонерів у касках. Побігли туди. Я особисто бачив, як копали ногами Юрія Сиротюка (депутат ВО "Свобода" - Gazeta.ua). На одного активіста або депутата було 5-10 "беркутівців". Мене схопили ззаду "беркутівці" у своїх шоломах, волокли по землі, потім поставили на ноги, шарпали, закинули в автозак. Я сидів три години в останньому відділенні разом із народним депутатом Андрієм Міщенком", - згадує Ярослав Лисенко, помічник нардепа-"бютівця" Міщенка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми їм цього не забудемо" - Бригинець про події у Гостиному дворі

Каже, вчора, крім активістів та депутатів, постраждали і прості кияни, які пішли на крики у дворі та отримали "по голові" від правоохоронців.

"Обурило найбільше те, що били навіть випадкових перехожих. Побили студента Києво-Могилянської академії, який просто йшов на пари. Телефони не забирали, я відразу почав дзвонити своїм колегам у "Свободу". Міщенко жартував, що пенітенціарну систему пізнає з середини. Міністр внутрішніх справ України буде особисто пояснювати цю ситуацію. Це повний носенс", - додає він.

Через дорогу, лускають насіння десяток правоохоронців. Лушпиння плюють у стакани з-під чаю. Інші відпочивають у салонах машин. На питання відвертають голови та кивають у бік чоловіка у чорній куртці з рацією у верхній кишені.

З іншого боку будівлі, біля дверей колишнього магазину одягу топчуться троє "беркутівців" у коричневих бронежилетах зі стертим написом "міліція" та з касками в руках.

"Ніяких бійок учора тут не було, ми робили свою роботу. Нам сказали - ми і виконували. Жаль, звісно, що в натовпі були жінки, але вони бувають і агресивнішими за чоловіків", - одягає шолом один із них.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мене вдарили кілька разів. Я впала, по мені пройшлось кілька чоловік у шоломах" - активістка Гостинного двору

Через колону від них запалює цигарку один із приватних охоронців. На перший погляд, його не відрізниш від міліціонерів - форма у них майже ідентична.

"Міліція зробила правильно, що так різко відреагувала. Їм більше нічого не залишалось. Я сам як колишній військовий тобі скажу, що натовп це неконтрольована сила. А їх на будмайданчик зайшло чоловік 80, вони там усе, що хотіли могли зробити. А наших 8 чоловік, куди їм проти натовпу. Нас тут уже не раз били ті навіжені активісти", - відмахується охоронець. Каже що тепер ніхто не зможе зайти у середину без дозволу будівельників.

Із вікон, що належать "Укрреставрації" весь час чути стукіт молотків. У повітрі стоїть стійкий запах плавленого металу, на другому поверсі у вікнах видно відблиски зварювального апарату.

Міліціонери не погоджуються впустити у середину, кажуть, це небезпечно. Бо може впасти дах. Його після пожежі визнали аварійним. У вікні на першому поверсі та через шпарини видно, що у дворі чергують близько двадцяти міліціонерів. Стоять групками по декілька осіб під ялинками та слухають музику, що лунає з круглого магнітофону. Також видно працівників будівельної компанії, які продовжують щось робити.

Зараз ви читаєте новину «Гостиний двір продовжують охороняти кілька сотень "беркутівців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути