Ексклюзиви
субота, 14 вересня 2019 15:04

Голосування щодо ЦВК нагадує час, коли до влади прийшов Путін — Портников

Голосування щодо ЦВК нагадує час, коли до влади прийшов Путін — Портников
Підтримку з боку ОПЗЖ і "Батьківщини" публіцист називає лише початком. ФОТО: Facebook-сторінка Віталія Портникова

Голосування фракцій "Опозиційна платформа — За життя" та "Батьківщина" за звільнення всього складу ЦВК нагадує Росію 2000-х років, коли до влади прийшов Володимир Путін.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив журналіст, публіцист Віталій Портников.

Підтримка з боку двох фракцій свідчить про об'єднання політичної еліти навколо президента Володимира Зеленського. Адже відставка ЦВК необхідна саме Зеленському, каже Портников.

"Я це порівнюю з ситуацією в Росії 2000 року. До влади прийшов Володимир Путін, і вся російська політично-підприємницька еліта поступово об'єдналася навколо нового центру ухвалення рішень і розподілу ресурсів".

Підтримку з боку ОПЗЖ і "Батьківщини" публіцист називає лише початком.

"Деякі представники ЄС та "Голосу" теж можуть доєднатися. Не бачу в цьому нічого дивного. Я завжди нагадую, що нині Державною Думою Росії керує людина з колись опозиційної Володимиру Путіну фракції "Отечество". Яка, до речі, перекладається як "Батьківщина", як би це смішно не звучало. Політичним блоком в адміністрації президента Росії керує колишній лідер теж опозиційної колись до Путіна фракції "Союз правых сил". Ліберальної, демократичної фракції. Політичні погляди в умовах об'єднання не мають жодного значення".

"Позиція, у якій перебуває Порошенко, навряд чи дозволить доєднатися йому до центру ухвалення рішень. І навряд чи цей центр — тобто колективний Зеленський, бо немає особисті Володимира Зеленського — потребує Порошенка".

Ситуацію з Порошенком Портников також порівнює з Путіним. Вказує, що Путіну так само не був потрібен Єльцин чи Горбачов.

"Авторитарним режимам корпоративного типу непотрібні попередники. Вони починають з чистого аркуша, ніби до них нічого не було. В Італії нічого не було до Мусоліні, у Росії небагато хто згадує, що було до Єльцина, в Азербайджані нічого не було до Гайдара Алієва. Історія починається зі створення здатного до виживання авторитарного режиму, який знищує політичну конкуренцію. А підприємницьку конкуренцію підпорядковує інтересам політичного офісу".

"Якщо Зеленському вдасться сформувати корпоративний режим білорусько-російського типу — а він на порозі до його створення — уся українська історія починатиметься з 2019 року. Усе з 1991 до 2019 буде немовби несуттєвим. Це буде режим, який навряд чи залишить Україну Україною. Чи багато білоруського в Білорусі, чи багато російського в Росії? Отак багато українського буде в Україні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, як "Слуга народу" розрахується за звільнення ЦВК

13 вересня Верховна Рада України розпустила весь склад Центральної виборчої комісії — 17 осіб. 14 з них пропрацювали менш як рік із 7, передбачених повноваженнями.

Рішення підтримав 341 депутат, 41 проголосував проти, ще 2 — утрималися.

Зараз ви читаєте новину «Голосування щодо ЦВК нагадує час, коли до влади прийшов Путін — Портников». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути