середа, 25 травня 2016 15:35

Гайдай пророкує Порошенку долю попередників

Гайдай пророкує Порошенку долю попередників
Фото: polittech.org

За два роки президентства Петра Порошенка кардинальних змін не відбулося. Великих люстрацій немає. Провал в обороноздатності країни. Про це Gazeta.ua розповів політтехнолог Сергій Гайдай.

"Серйозно казати про успіхи президента важко. Позитивні зміни в Україні – це не робота влади і президента. Всі зміни відбувалися під великим пресингом громадянського суспільства. Як Кучма та Янукович, Порошенко зосередив всі важелі влади у своїх руках. На державні посади поставив своїх людей. Бізнес-партнерів провів у вищі щаблі влади. Як займався бізнесом, так і займається. Більшість необхідних модернізацій державного устрою президент не здійснює. А тільки про це каже. Все, чим займається президентська команда – зберігає ту систему, яка була", – говорить Гайдай.

Успіхів Порошенко не досяг і в якості головнокомандувача, вважає експерт.

"Мав побудувати нову армію. Весь той добровольчий рух, який виник до нього, інтегрувати в неї. Натомість, за основу армії, яка є зараз, взяли стару совкову модель. Це елемент рабства, коли чиновники від держави можуть взяти будь-яку молоду людину і використати її для своїх цілей. Треба було будувати армію добровольчу, контрактну, добре оснащену. Для цього не треба красти з бюджету. Мав люструвати колишню армійську систему. Такого не відбулося. Ми не знаємо реальних перемог на фронті. Є лише багато піару, де президент був на парадах, когось нагороджував. З армії вичавлюють всіх тих, хто добровільно туди прийшов. Маємо великий конфлікт між добровольцями і військовою бюрократією. Також необхідно було зробити повну реформу прокуратури та СБУ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Боротьба з корупцією, деолігархізація – обіцянки Порошенка за два роки

На думку політолога, Порошенко і надалі втрачатиме рейтинг.

"Обіцяної люстрації немає. Є боротьба нового-старого. Президент не очолює цю боротьбу. Тільки підтримує стару систему. Ми сподівалися, що він як дипломат зможе ефективно розмовляти зі світом про нашу підтримку. Після офшорних скандалів бачимо, що світ ним розчарований. Не впевнені, що саме цій владі треба допомагати. Кульмінацією є акт капітуляції України перед Росією через Мінські домовленості. Не вірю, що Порошенко зміниться. Далі розбудовуватиме свою бізнес-імперію. Навіть у Саакашвілі в кінці президентства була підтримка – 35 відсотків. Порошенко такий рейтинг не покаже. Коли його термін підійде до кінця – побачимо таку ж картину, як у Кучми, Ющенка та Януковича".

Зараз ви читаєте новину «Гайдай пророкує Порошенку долю попередників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути