Ексклюзиви
понеділок, 20 лютого 2017 15:56

Гайдай назвав головні "проколи" післямайданної влади

Гайдай назвав головні "проколи" післямайданної влади
Фото: EPA/UPG

Українська влада після Майдану досі не зрозуміла, як перемогти агресора та як підняти економіку в країні. Про це Gazeta.ua розповів політтехнолог Сергій Гайдай.

"Після Майдану не відбулося основного – зміни політичної еліти. А правила існування влади і суспільства залишилися ті самі. Маємо три запитання, на які влада не відповіла. По-перше, як перемогти агресора. Ситуацію заморозили і використовують у політичній та економічній площинах для отримання прибутків. По-друге, не запропонувала економічної моделі зростання і розвитку в країні. Тому в нас суцільна економічна криза. Третє, вона не почала будувати післядержаву. Україна, як і колись, залишається шматком радянської імперії", – говорить експерт.

Усі проведені реформи після Революції гідності більше схожі на імітацію, вважає Гайдай.

"Майже всі зміни, що відбувалися – відставки недіючих прокурорів, електронне декларування – це не ініціатива влади. Вона не мала політичної волі їх робити. Це тиск Заходу, від якого йде матеріальна допомога, і тиск громадянського суспільства. В населення виникає скепсис з погляду будь-якої реформації. Влада консервує ситуацію і змін не відбувається. Їм вигідна та Україна, яку вони мають. Найпридатніша для збагачення вузького прошарку правлячого класу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Після Майдану досі ніхто не сидить за розстріл людей" – Сергій Дацюк

Попри все, на думку Сергія Гайдая, Україна має великий потенціал.

"Не тільки після Майдану, але й узагалі маємо величезний потенціал. Наша країна – друга в Європі за площею. Географічне положення і природні ресурси такі, що вона може бути найбагатшою державою Європи. Але для цього потрібно, щоб влада була в руках радикальних реформаторів. Вони повинні мати політичну волю робити ці зміни. Незважаючи на перешкоди та суспільну думку. Сьогодні таких реформаторів я не бачу. Якщо вони є, їм треба допомагати. Треба створювати силові органи, які демонтуватимуть усі інші".

Три роки тому в Україні розпочався найтрагічніший етап Революції гідності. У період 18-20 лютого 2014 року в центрі столиці загинули понад сто осіб. Кілька десятків зникли безвісти. Понад тисячу дістали поранення, а сотні – заарештували та піддали тортурам. У ніч на 19 лютого 2014 року під виглядом проведення АТО відбувся штурм Майдану, захоплення і підпал будівлі Федерації профспілок. У результаті протистоянь того дня загинули 16 осіб, завдали тілесних ушкоджень 206 особам. З них 35 – тяжкі, 31 – середньої тяжкості. У приміщенні Будинку профспілок внаслідок пожежі загинули дві особи. 20 лютого силовики розстріляли близько 50 осіб на вул. Інститутській.

Зараз ви читаєте новину «Гайдай назвав головні "проколи" післямайданної влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути